Mgr. Ing. Taťána Malá

  • ANO 2011
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,22. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.02.2023 13:24:00

Tady už na sebe lidi kdysi práskali

Tady už na sebe lidi kdysi práskali

Projev na 52. schůzi Poslanecké sněmovny 10. února 2023.

Děkuji za slovo, pane předsedající. Já bych ráda zařadila na program dnešní schůze bod s názvem Dokumenty Ministerstva vnitra a nepřístupný dokument k dezinformacím, který se týká čtyř vládních dokumentů. Prvním z nich je dokument Krizového informačního týmu ze září loňského roku, a to s názvem Radikalizace pracovníků státní a veřejné správy, který upozorňuji a teď budu citovat z tohoto materiálu. „Zjištění KRITu, partnerů na místní úrovni a z řad organizací občanské společnosti naznačují rovněž rostoucí frustraci, příklon k antisystémovým subjektům a radikalizaci pracovníků státní a veřejné správy v důsledku uprchlické a energetické krize. Tito lidé se neradikalizují na základě záměrně zkreslených informací a příchylnosti k Ruské federaci, ale z frustrace s fungováním státu během současné krize a z dopadů, které to má na výkon jejich práce a na místní veřejnost." Dále v té zprávě stojí, cituji: "Tyto informace vycházejí z rozhovorů s odborníky, kteří mají vhled do situace pracovníků státní a veřejné správy, k náladám v bezpečnostních složkám nemá KRIT dostatek informací, nicméně z anekdotických informací lze předpokládat, že i zde je potřeba se adresovat frustraci vyhoření a nedocenění." Když tedy opomenu tu gramatiku citovaného textu, tak by mě strašně zajímalo, kde tyto informace vláda, potažmo Ministerstvo vnitra bere, na základě jakých informací to ty organizace tvrdí a kdo ty údajné rozhovory s odborníky prováděl a o jaké odborníky se jedná.

Dále tento materiál uvádí následující doporučení: Anonymizovaný monitoring nálad ve státní a veřejné správě. Včasná identifikace osob, které mohou šířit antisystémové nálady a jejich zapojení do dialogu. Dále vytvořit a zlepšit interní komunikační kanály, které umožní obousměrnou komunikaci ve vertikální ose. Dále také aktivně a empaticky sbírat kritické podněty a důsledně se vyhýbat bagatelizujícím reakcím.

Jako to mi přijde, že to ani nemůže nikdo myslet vážně. Jo, já si myslím, že jako tady už na sebe lidi kdysi práskali a myslím si, že to nebylo úplně optimální období, takže k tomuhle bych chtěla určitě také vyjádření - bohužel jsme neměli možnost včera interpelovat.

Druhý dokument, stejná organizace, návrh dokumentu Válka a energetická krize; opět ze září loňského roku. Toto téma bylo týmem KRIT označeno za silnou komunikační hrozbu a jde o téma, které, cituji: "Rezonuje, protože dezinformace pronikly i do seriózních důvěryhodných médií, kanálů, nebo toto téma aktivně zneužívají příslušníci radikálně populistické části politického spektra." Mě by zajímalo, o která média se jedná a které kanály to jsou, kdo je tak označuje a na základě čeho a o jaké dezinformace se jedná.

A teď přijde ta nádherná část, a to je doporučení opatření KRIT. Je třeba intenzivně komunikovat, odhalovat manipulativní techniky nepřítele a debankovat, provést tzv. naming a shaming. Jo, slyšíte dobře naming a shaming, to jako znamená, že máte pojmenovat a potom zostudit. K tomu fakt nemám slov a přijde mi to jako špatný vtip.

A třetí dokument Zvýšený tranzit migrantů přes Českou republiku. Ten mě moc zaujal, tedy tady ten odstavec, který se týká médií. Média zatím nevěnují tématu, cituji zase z toho dokumentu. "Média zatím nevěnují tématu pozornost, což dává prostor jej aktivně formovat a utvářet. Z důvodu zahlcení podstatnější otázkami." To -mi tam chybí, to je tak jako skvěle napsáno pravopisně. "A nedá se čekat, že by jej masově tlačily, ale nelze vyloučit, že jej zneužijí noviny a televize vlastněné blízké hnutí ANO a také dezinformační scéna." Toto skutečně stojí v tom materiálu, který najdete na webových stránkách Ministerstva vnitra. Je to prostě neuvěřitelné. Nechápu, jak můžete zveřejnit takový pamflet a ještě s pravopisnými chybami, ale opravdu bych stála za to vysvětlení.

A poslední čtvrtý dokument je utajovaný vládní plán pro čelení dezinformacím, který má doslova na svědomí vládní zmocněnec pro média a dezinformace. Údajně je obsahem například okamžité vypnutí webů, které vláda označí za dezinformační, zavedení trestného činu šíření dezinformace a tak dále. Jedním bodem plánuje také například uvolnění 50 milionů na podporu neziskovým organizacím, které se zabývají bojem s dezinformacemi. Tady by měl zajímalo, kdo je bude vybírat, jestli to budete dělat stejným způsobem jako ve fondu nezávislé žurnalistiky, tedy těm jenom vybraným a vyvoleným, nebo jak to teda bude.

Dalších 100 milionů by mělo jít na podporu médií. (Předsedající: Čas!) Znovu mě zajímá kdo, jakých a kdo to určí. Děkuji. Takže žádám o zařazení tohoto bodu...

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama