Mgr. Ivan Adamec

  • ODS
  • Královéhradecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,8. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.09.2021 6:34:00

Nové ulice ponesou názvy po trutnovských osobnostech

Nové ulice ponesou názvy po trutnovských osobnostech

Trutnovská radnice chce uctít památku tří významných osobností. Pojmenuje po nich nově vznikající ulice. Na mapách Trutnova tak brzy budou ulice Wolfova, Justova a Hybnerova.

Trutnovští zastupitelé na letošním 4. zasedání odsouhlasili návrh na pojmenování tří nově vznikajících ulic v Horním Starém Městě. Návrh vzešel od Odborného poradního sboru pro názvosloví na základě podnětu veřejnosti. „Chceme ocenit celoživotní dílo Karla Hybnera a profesorů Antonína Justa a Vladimíra Wolfa. Všichni tři byli velkými trutnovskými patrioty, zanechali tu nesmazatelnou stopu a takto jim vzdáme hold,“ vysvětluje rozhodnutí zastupitelstva Ivan Adamec, starosta města Trutnova.

Ul. Justova a Hybnerova

Názvoslovná komise navrhla pojmenovat dvě souběžné ulice, které vznikají v lokalitě "U Hřbitova" v souvislosti s rozrůstající se zástavbou navazující na ulici K Domkům, "Justova" na památku trutnovského historika a autora 58 městských kronik prof. Antonína Justa a "Hybnerova" na památku trutnovského fotokronikáře Karla Hybnera. „Oba pánové spolu desítky let intenzivně spolupracovali na tvorbě trutnovské kroniky a fotokroniky, proto je naprosto výstižné po nich pojmenovat i sousedící ulice,“ dodává trutnovský starosta. Oba jmenovaní jsou zároveň čestnými občany města a držiteli kulturní ceny města. Jsou také známí svou přednáškovou, tvůrčí a publikační činností při popularizaci historie města.

Ul. Wolfova

V lokalitě "Za Komínem" vzniká ulice na okraji zástavby mezi ulicemi K Pěti bukům a Rechenburskou. „Vzhledem k poloze celé lokality pod Zámeckým vrchem, na němž se nacházel zaniklý hrádek Rechenburg, na kterém v minulosti prováděl prof. Vladimír Wolf archeologický výzkum, se možnost pojmenování této ulice "Wolfova" doslova nabízela,“ konstatuje Ivan Adamec. Prof. Wolf je znám nejen odborné veřejnosti svým zájmem o historii, prováděl v minulosti také rozsáhlý archeologický výzkum raně středověkého osídlení a zaniklých hradů Trutnovska. Bohatá publikační činnost jej nesmazatelně zapsala do řad renomovaných regionálních historiků a v roce 2012 obdržel Kulturní cenu města Trutnova.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama