Mgr. Ivan Cinka

Středočeský zastupitel
  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,81. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.08.2012 15:39:20

Stop nemravným církevním restitucím

Stop nemravným církevním restitucím

Vracet (či darovat) další majetek církvím? Ano, či ne? Většina lidí je podle průzkumů proti. Kde se ale dopátrat hlubších informací a argumentů?

Jeden z možných pohledů nabízí nová webová stránka stopcirkevnimrestitucim.cz. Nachází se na ní kromě petice odrážející názory velké části občanů i řada informačních a argumentačních materiálů, kupříkladu právně historická expertiza University Karlovy v Praze.

»Odmítáme přijetí návrhu zákona o majetkovém vyrovnání státu s církvemi, tzv. církevní restituce, neboť stále nevíme, jaký majetek a pozemky mají být církvi vráceny a do jaké míry má na tento majetek církev oprávněný nárok. Zároveň se domníváme, že v současné složité ekonomické situaci je přílišným luxusem vydat církvím majetek v hodnotě 75 miliard korun a dalších 59 miliard korun během 30 let i s úroky. Takové řešení by, podle našeho názoru, mělo další negativní vliv například na financování školství, zdravotnictví, ale i vědy a výzkumu či zajištění bezpečnosti občanů,« tvrdí ti, kteří podepíší petici proti aktuální podobě církevních restitucí.

Zmocněncem petičního výboru je benešovský senátní kandidát Ivan Cinka. Také on vnímá nemravnost samého principu, ale i rozsahu a způsobu prosazení církevních restitucí. Třeba v sobotu 7. července se o tom mohli přesvědčit občané, kteří se již podvacáté sešli pod bájnou horou Blaník. Letos možná naposledy – lesní pozemky na Malém a Velkém Blaníku totiž pravděpodobně budou součástí zákona o církevních restitucích…

Když v roce 1992 vystoupilo k dřevěné věži ve tvaru husitské hlásky na vrcholu Blaníku dvacet účastníků prvního ročníku tohoto setkání levicově zaměřených občanů, asi nikdo z nich netušil, že časem dojde k 20. setkání. Už sice ne na vrcholu, ale na úpatí. A právě sem letos dorazil jeden ze spících rytířů, zřejmě jako předvoj – sám totiž prohlásil, že českému národu ještě není nejhůře, ale že ho děsí, že se tak může stát. »Přece na to nebudeme čekat,« vyzval onen probuzený rytíř.

Ale to už v něm všichni poznali právě benešovského i krajského zastupitele Ivana Cinku. »Není třeba táhnout na cizáka, ale spíš na domácího škůdce, který zavinil, že cizáci už u nás dobyli kde co, a to i bez boje. Navíc nám ordinuje nesmyslné zákony, podle kterých se většina z nás musí neustále uskromňovat, aby mohla hrstka vyvolených dál bohatnout,« prohlásil Cinka a vyzval k tažení na Senát: »Nemusí se čekat na probuzení spícího vojska, není nás málo. A když každý z nás při nejbližší příležitosti v půlce října přivede k volebním urnám ještě několik dalších, tak bychom to měli zvládnout.« (zku)

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama