Mgr. Ivana Cabrnochová

  • SZ
  • Praha 10
  • zastupitelka měst. části
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,59. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.06.2015 20:32:00

Evropský parlament se chystá zabít svobodné fotografování

Evropský parlament se chystá zabít svobodné fotografování

V dnešní době fotografických portálů, kam každým dnem proudí tisíce fotografií, se již považuje za samozřejmé, že rozdíl mezi vyfocením a zveřejněním obrazového díla se mnohdy stírá.

Zmáčknete spoušť a vaše fotografie je nahrána. Řada různých internetových portálů a sociálních sítí dovoluje nahrávat fotografie pod svobodnou licencí Creative Commons, což umožňuje i jejich komerční užití. To se však může díky plánům europoslanců změnit. K horšímu. Legislativní výbor Evropského parlamentu v úterý 16. 6. 2015 projednával celoevropskou úpravu autorského práva, v rámci které navrhuje zásadně omezit svobodu fotografování také v České republice. Problematické je zejména odmítnutí principu tzv. svobody panoramatu. Na poplach bijí zastánci svobody fotografování, kteří žádají, aby europoslanci zastavili tento útok na svobodné šíření fotografií už při červencovém hlasování EP.

„Pokud navrhovaná změna projde, v praxi to bude znamenat problém prakticky pro každého z nás. Výsledkem bude, že si budeme muset dávat pozor na to, co fotografujeme. Bez svolení architekta stavby nebude povolené zveřejnit třeba fotografii vysílače na Ještědu na Facebooku nebo na Wikipedii. Za toto jednání bude hrozit žaloba,“ upozorňuje na zásadní změnu v pojetí svobody fotografování senátorka Ivana Cabrnochová.

Česká právní úprava popsanou situaci zatím neumožňuje. Platí u nás totiž tzv. svoboda panoramatu – tedy princip, že cokoliv, co je ve veřejném prostranství vystaveno permanentně, může být vyfotografováno a zveřejněno. Do této kategorie spadá téměř vše, co lze běžně v každém městě nebo na venkově najít. To se však může velmi brzy změnit. Legislativní výbor 16. 6. 2015 posvětil pozměňovací návrh europoslance Jean-Marie Cavada, který u nás platnou svobodu pravděpodobně zruší. V praxi to znamená jediné: Budete-li chtít fotografovat a snímky zveřejňovat, připravte se na tlustý šanon povolení nebo na případné žaloby. A nebo rovnou své fotky nikam nenahrávejte. Řada internetových projektů, jako je například internetová encyklopedie Wikipedie, tímto velice utrpí.

Jaký text celoevropské směrnice byl výborem EP schválen? Jedná se o následující pozměňovací návrh: „(Legislativní výbor) zastává stanovisko, že komerční používání fotografií, videozáznamů či dalších vyobrazení děl, která jsou trvale umístěna na fyzických veřejných místech, musí být vždy vázáno na předchozí souhlas autorů nebo jiných zplnomocněných osob.“ Pro tento návrh zvedl ruku i český europoslanec Pavel Svoboda, předseda legislativního výboru. Finální slovo v této věci padne až v červenci během hlasování celého europarlamentu, nicméně lze očekávat, že poté, co návrh podpořila většina členů výboru, bude hladce schválen i většinou poslanců.

„Pokud o současnou svobodu panoramatu přijdeme, budeme muset smazat z Wikipedie desetitisíce fotografií. To by byla obrovská škoda, třeba i pro zahraniční návštěvníky, kteří by se rádi o naší zemi něco dozvěděli. Wikipedie je často na prvních místech ve vyhledávání, protože je navštěvovaná. Řada turistů si na ní hledá informace o tom, kam se pojedou podívat,“ uvedl k této záležitosti Vojtěch Dostál, předseda spolku Wikimedia Česká republika, který v ČR zastupuje Wikipedii.

„Jsem připravena bojovat proti této nesmyslné úpravě autorského zákona, která by omezila svobodu fotografování a negativně by zasáhla do našeho každodenního života. V krátké době svolám do senátu debatu, jejímž cílem bude zahájit odpor proti tomuto legislativnímu zmetku. Cílem je přesvědčit před červencovým hlasováním europoslance, aby zachovali svobodu panoramatu tak, jak ji známe dnes. Je to zájem nás všech,“ konstatuje senátorka Ivana Cabrnochová.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama