Mgr. Ivana Stráská

  • SOCDEM
  • Jihočeský kraj
  • krajská zastupitelka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,15. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.02.2020 21:54:00

Na smrt nechceme být nikdo sám

Na smrt nechceme být nikdo sám

Smrt je součástí našeho života. A po dlouhých letech, kdy se jako by vytěsňovala, přišla doba, kdy zjišťujeme, že je tady a že na ni nechceme být nikdo sám.

Toto poznání, bohužel většině z nás, chvilku trvalo. Hejtmanka Ivana Stráská to řekla na konferenci Paliativní a hospicová péče v jižních Čechách, konané v úterý 18. února. Společně ji v Českých Budějovicích pořádaly Hospicová péče sv. Kleofáše a Jihočeský kraj.

Paliativní péče je poskytována pacientovi, který trpí nevyléčitelnou chorobou v pokročilém stadiu. Jejím cílem je zmírnit bolest a další tělesná a duševní strádání, zachovat pacientovu důstojnost a poskytnout podporu jeho blízkým.

Stráská připomněla, že kraj podporuje domácí hospicovou péči a že jeden z prvních kamenných hospiců vznikl právě na jihu Čech. „Zároveň jsme jedním z prvních krajů, které mají i koncepci paliativní péče. A jsem za to velice ráda. Všichni bychom si přáli zemřít doma, ale mnoho lidí umírá v nemocnicích. Proto jsme i nemocnice zařadili do konceptu paliativní péče, protože i tam si člověk zaslouží, aby umíral důstojně,“ uvedla hejtmanka.

Paliativní péče nepatří jen do hospiců, domovů nebo nemocnic

Ředitelka Hospicová péče sv. Kleofáše Irena Kalná míní, že paliativní péče nepatří jen do hospiců, domovů nebo nemocnic. „Patří všude, protože všude lidé stárnou a umírají,“ sdělila s tím, že konference byla uspořádána pro pracovníky zdravotních a sociálních služeb v kraji, kteří se problematikou paliativní a hospicové péče zaobírají.

Vedoucí krajského odboru zdravotnictví Petr Studenovský pak připomněl, že Jihočeský kraj má schválenu koncepci paliativní péče do roku 2023. „Její snahou je komplexní řešení problematiky paliativní a hospicové péče v kraji prostřednictvím stanovených priorit a z nich vyplývajících opatření. Mezi ně patří i setkávání do této problematiky zainteresovaných stran,“ uzavřel Studenovský.

Více o Hospicové péči sv. Kleofáše ZDE

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama