Mgr. Ivo Pojezný

  • KSČM
  • Vyškov
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,57. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.12.2015 20:14:36

A zase ta naše mládež

A zase ta naše mládež

„To máme mládež“ jsou slova, která zpívá Petra Janů v písničce nazpívané společně s Věrou Špinarovou. Ale také je poměrně frekventovaně slýcháme mezi lidmi – v obchodě, čekárnách lékařů nebo v prostředcích hromadné dopravy.

Znamená to, že dnešní mládež je tak špatná? Chtělo by se říci, že se zase tolik nezměnilo. Vždyť i ona písnička už se také nějaký ten pátek v rádiích hraje.
Jako kantor mohu potvrdit, že chování žáků je v některých případech opravdu za všemi myslitelnými hranicemi. Zejména v mladších pedagožkách pak mohou hodiny ve vybraných třídách vyvolávat pocit odporu, nebo dokonce mohou vyvolat zdravotní problémy psychického charakteru. Nedávno hýbala českou společností kauza, při které učitel zpohlavkoval svého žáka. Při té příležitosti byl udělán průzkum, z něhož vyplynulo, že více než polovina občanů by nějakou tu facku mladistvému od kantora tolerovala. Podle mého soudu si ale pedagog nemůže vyžadovat autoritu fyzickými tresty. Zkrátka je nutné nalézt rovnováhu mezi tím, aby se dítě ve škole nebálo, ale zároveň pro něj byl učitel respektovanou autoritou.
Odsoudit mládež jako celek by bylo asi nejjednodušším řešením, nicméně problém je jako obvykle složitější a není jen u samotných dorostenců. Naše společnost se totiž nachází v krizi. Není to pouze krize ekonomická, ale s ní přišla i krize morální a krize společenských hodnot. Odmala děti a náctiletí slýchají v televizi o krádežích, korupci, pošlapávání zákonů a někdy i ve svém okolí mají příklad člověka, který je závistivý, lakomý, bezskrupulózní, ale zároveň úspěšný a materiálně zajištěný. Pak získají pocit, že když se tak budou chovat sami, jedná se vlastně o normu. Mládeži chybí kladné vzory chování a je na nás, na rodičích, abychom jim je vštěpovali v co nejnižším věku.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama