Mgr. Ivo Pojezný

  • KSČM
  • Vyškov
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,57. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.11.2014 18:09:03

Jaký účet zaplatíme za Ukrajinu?

Jaký účet zaplatíme za Ukrajinu?

Volby na Ukrajině nedávno skončily a jinak ani v atmosféře, která tam panuje, asi dopadnout nemohly.

Někteří komentátoři výsledek označovali jako jasný signál toho, že Ukrajina směřuje do Evropy a dále do Evropské unie. Otázkou zůstává, zda tomu tak skutečně je, když volební účast nedosáhla ani 50 %. Navíc startovní pozice jednotlivých stran nebyla stejná, o čemž novináři strategicky pomlčeli. Kdyby měli na tom, jak to na Ukrajině vypadá, skutečný zájem, neignorovali by například návštěvu Petra Symoněnka, předsedy Komunistické strany Ukrajiny, v ČR. Právě KS Ukrajiny byla (a stále je) poškozována režimem, který byl nastolen Majdanem. Bylo jí znemožněno plnohodnotně se účastnit volební soutěže, pominu-li zločiny např. v podobě vypalování sekretariátů, jež byly na této straně chápány.

Nově zvolená moc si už ale sama dobře uvědomuje, že se země zmítá na pokraji kolapsu. Ve východních částech vůbec vládu neuznávají a první protesty proti současné kyjevské vládě se objevily už i tam, kde to všechno začalo – na majdanském náměstí. Vláda má ovšem i problém ekonomického charakteru. To si právě některé skupiny mající radost z nové orientace ukrajinských elit neuvědomují. Případný vstup Ukrajiny do EU s sebou ponese celou řadu velmi závažných problémů. Dle hesla „peníze až na prvním místě“ to jsou právě finanční prostředky, co bude primárně diskutováno. Jestliže měla Evropská unie problémy s ekonomikami některých svých jižních zemí, jako jsou Španělsko či Řecko, tak nevím, nakolik je připravena nést tíhu Ukrajiny, jejíž hospodářská situace je v mnohem horší pozici než v obou zmiňovaných zemích.

Dovolím si ještě jedno pozastavení v souvislosti s Ukrajinou. Na konci října prohlásil starosta Kyjeva Vitalij Klyčko, že by bez finanční podpory některých zahraničních kruhů konflikt na Ukrajině nikdy nevznikl. I když svá slova směřoval k východu Ukrajiny, něco na jeho slovech pravdivého bylo. Kdyby totiž některé mocnosti neosnovaly loňské protesty prostřednictvím svých financí, skutečně by se konflikt asi nerozvinul do takových rozměrů. Vždyť mnozí účastníci prvních demonstrací na Majdanu sami přiznali, že jim za účast na protivládních protestech platili. Je vidět, že pan Klyčko ví, o čem mluví. Tedy aspoň v tomto případě.

Mgr. Ivo Pojezný, poslanec PS PČR za KSČM

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama