Mgr. Ivo Pojezný

  • KSČM
  • Vyškov
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,57. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.01.2015 13:35:00

Kolik desítek milionů nás ještě bude stát Diag Human?

Kolik desítek milionů nás ještě bude stát Diag Human?

Když jsem v loňském roce interpeloval ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka ve věci sporu státu s firmou Diag Human (konkrétní znění mé interpelace i odpověď na ni najdete na webu Poslanecké sněmovny), doufal jsem, že na má slova nedojde.

Pana ministra Němečka jsem se totiž na půdě Poslanecké sněmovny ptal, zda je po silných slovech vycházejících z jeho ministerstva skutečně celá kauza u konce. Arbitráž v České republice sice stát vyhrál, avšak ve svých slovech jsem upozorňoval a zároveň se dotazoval, jak to bude v případě sporů u zahraničních soudů.

Jen v krátkosti připomenu vývoj celé kauzy, která už stála daňové poplatníky stovky milionů korun. Počátek sporů můžeme datovat do roku 1996, od kdy je stát nepřetržitě s touto společností v soudních přích. Dokonce podle původního rozhodnutí z roku 2008 měla Česká republika této firmě vyplatit astronomických 8 mld. Kč. V roce 2014 ovšem přišla zpráva o tom, že celý spor český stát vyhrál. Spory se však odehrávaly i na mezinárodní půdě. Možná si vzpomenete na hojně medializované zabavení obrazů Emila Filly ve Vídni. Právě do těchto "mezinárodních vod" směřoval můj dotaz.

Pan ministr Němeček mě však po přednesení interpelace ujišťoval, že je stát na další kroky a případné spory s Diag Human připravený. Teď bude bohužel příležitost, aby se ukázalo, jakým způsobem, neboť po Novém roce server Zdravotnický deník uvedl, že společnost Diag Human zažalovala stát v Nizozemí a Belgii.

Mgr. Ivo Pojezný, poslanec PS PČR za KSČM

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama