Mgr. Ivo Pojezný

  • KSČM
  • Vyškov
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,57. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.04.2014 6:38:00

Úroveň školství dostává další ránu

Úroveň školství dostává další ránu

Nedávno ministr školství v jednom rozhovoru prohlásil, že nelze reformovat jednotlivé části českého školství bez toho, aniž by to mělo dopad na ty další. Já bych mu nyní rád jeho slova připomenul.

Činím tak, protože před pár dny Poslanecká sněmovna pustila do druhého čtení návrh zákona, který umožní vznik tzv. dětských skupin, do nichž by mohli rodiče umísťovat děti v předškolním věku. Jednalo by se o jakýsi doplněk současných mateřských škol, avšak s rozdílnými nároky na odbornost personálu, hygienické podmínky a též vzdělávání dětí.

Jako kantor, který se celý život školstvím a vzděláváním mládeže nejen zabýval, ale aktivně se v něm téměř čtvrtstoletí pohyboval, vnímám tento krok jako další ránu českému vzdělávacímu systému. Mateřská škola představuje totiž v českém vzdělávání z hlediska institucionálního své nezastupitelné místo. Má dítě od útlého věku připravit na osvojení si základních úkonů pro život i další vzdělávání. Proto také v mateřinkách učí lidé na tuto práci odborně připraveni. Nikoliv jen „hlídači“, kteří mají jejich funkci nahradit v případě dětských skupin.

Zajímalo by mne, jak se základní školy poperou s tím, když do prvních ročníků nastoupí děti, mezi nimiž budou ještě větší rozdíly ve znalostech a sociálních návycích než dosud. Nemluvě o tom, že stát se vzdává části předškolního vzdělávání a vzniká zde prostor pro rozčlenění tohoto sektoru, což by umožnilo jeho privatizaci. Na tu by nedoplatil nikdo jiný než řadový občan. Neochuzujme proto dítě o jeho práva a požadujme, aby mohlo být umístěno v mateřské škole. Vždyť odpovídající bezplatné vzdělávání je povinností státu. A za to si jej také platíme!
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama