Mgr. Jan Farský

  • STAN
  • Semily
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,55. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.11.2017 14:56:00

Ve sněmovně absolutně chybí jakákoliv velkorysost, jenom se demonstruje síla

Ve sněmovně absolutně chybí jakákoliv velkorysost, jenom se demonstruje síla

Projev na ustavující schůzi Poslanecké sněmovny 24. listopadu 2017

 Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové,

pan Fiala nebyl zvolen. Ta čísla jsou jasná. Není složité je rozklíčovat a najít si, že ta hlasovací mašinérie, která tady probíhá od pondělí, má jen další pokračování.

Párkrát tady v tomto týdnu zazněla slova o potřebné velkorysosti. O tom, že vítěz voleb dosáhl úžasného výsledku. Takřka 30 procent. Ale žádný z těch minulých vítězů voleb, který měl více než tento vítěz voleb, se nikdy nechoval takto silově a takto demonstrativně silově. Tady chybí absolutně jakákoliv velkorysost. Tady se jenom demonstruje síla. A není to... dneska to tady proběhlo takto veřejně a viděli jsme to při tom hlasování při druhém kole, kdy jsme viděli, jak se hlasovalo.

Já pořád jsem přesvědčen o tom, že snad ne všichni lidé, kteří byli zvoleni za ANO, s touto koalicí, která se tady tolikrát už tento týden zopakovala, souhlasí. To vám všem vyhovuje to, že jste v koalici s komunisty a s okamurovci? To vám to nikomu nevadí? Přijde vám to v pořádku? A dneska to tady proběhlo veřejně.

Ale my jsme měli včera jednání předsedů klubů. A to bylo první jednání po tom, co jsme jako Starostové a nezávislí několikrát, ať už samostatně, nebo jako součást Demokratického bloku, žádali o schůzky s vítězem voleb, protože sice tady bylo vždycky tradicí, že vítěz voleb svolával, ale bohužel nám se pozvání v tom prvním týdnu po volbách nedostalo k jednání, tak jsme si o schůzku řekli sami. Schůzku jsme skutečně dostali 8. listopadu. A na konci té schůzky, která vůbec nebyla o jednání, ale na které bylo jenom řečeno: tak nám řekněte, jak si to představujete. Tak jsme řekli, že nám je blízký výbor pro veřejnou správu, že chápeme, že naše síla není tak velká, abychom na tom mohli trvat, ale že je to náš návrh. Závěr od zástupců ANO bych jednoduchý. Žádný. Zapsali si, co jsme říkali, a tím to skončilo. A řekli, že se nám v dalším týdnu ozvou. Neozvali. Reakce byla nulová a Demokratický blok, když si vyžádal schůzku, tak ta schůzka byla ze strany zástupců ANO půl hodiny předtím, než měla začít, odmítnuta. Když jsme zažádali o náhradní termín, nedostali jsme ho.

To není velkorysost. To není jednání. To je jenom válcování. To je jenom demonstrace síly, kterou nám tady teď předvádí hnutí ANO se svou nevyřčenou koalicí s SPD a komunisty. Včera to proběhlo úplně stejně na tom jednání předsedů výborů. Po tom, co jsme se hodinu přeli o tom, jestli výbor má mít 18, nebo 19 členů. Jestli 22, nebo 24 - a v polovině případů, a to musím říct, hnutí ANO ustoupilo, v polovině případů ustoupil zbytek - tak závěr byl jednoduchý. Bylo nám nadiktováno, kdo bude předsedy výborů, ale o tom už se debata nepřipouštěla. Když jsme ji v jednom případě otevřeli, jenom jsme říkali "Fakt je nutné, aby předsedou bezpečnostního výboru byl zástupce okamurovců, a ještě člen, který se v minulých dnech takovým způsobem ukázal jako nekompetentní?", tak nám bylo panem Faltýnkem a panem Fialou odpovězeno, že o tom se debata vůbec nepovede.

Takto probíhají jednání. To nejsou jednání. To je diktát! To jsou ultimáta. Ber nebo neber. A dneska nám to znovu ukázalo. My se snažíme být vstřícní. Víme, že jsme ve volbách nebyli zdaleka tak úspěšní jako hnutí ANO. Ale i tak zastupujeme 260 tisíc voličů jako Starostové a nezávislí. A Demokratický blok zastupuje 1,4 milionu. Přesto se dějí tyto věci, které se dějí. Já pořád chci věřit tomu, že není to tak, že všichni, kteří kandidovali za hnutí ANO, že tímto způsobem jim tato cesta vyhovuje a dokážou ji ve svých regionech také vysvětlit.

Já vám děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama