Mgr. Jan Grolich

  • KDU-ČSL
  • Jihomoravský kraj
  • hejtman
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.03.2021 15:45:00

V centru zdravotníci zvládnou naočkovat až tisíc lidí denně

V centru zdravotníci zvládnou naočkovat až tisíc lidí denně

Hejtman Jan Grolich dnes představil očkovací centra v ostrém provozu. Konkrétně v Hodoníně v kulturním domě ještě dnes vakcínu dostane 52 lidí.

 Zatím je to pouhý zlomek zájemců, kteří projdou očkovacím centrem v příštích měsících, až přijdou větší dávky očkovacích látek.

„Počítáme s tím, že v běžném provozu tu zdravotníci denně naočkují 600 lidí, pokud přijde víc vakcín, tak i přes tisícovku. Největší výhoda center je, že šetříme zdravotnický personál. Jeden tým tu zvládne naočkovat mnohem víc lidí, než v nemocnici, takže pak není potřeba tolik lékařů a sester, kteří by chyběli u nemocných,“ shrnul hlavní výhody center hejtman Jan Grolich.

„Zaregistrovaní lidé s rezervací při příchodu vyplní dotazník anamnézy, s lékařem můžou probrat podrobnosti a následuje samotné očkování. Po něm 15 minut počkají v čekárně pod dohledem zdravotníků a můžou jít domů,“ popsal jednoduchost celého systému Antonín Tesařík, ředitel Nemocnice T.G. Masaryka v Hodoníně.

Za systémem, který byl nastavený tak, aby byl pro očkované co nejjednodušší, stála ale složitá a náročná příprava. Města musela vybrat zejména vhodné prostory. „Původně plánovaný zimní stadion se ukázal jako technicky nevyhovující, proto jsem rád, že se nám v kulturním domě podařilo najít kvalitní zázemí, které odpovídá požadavkům Jihomoravského kraje,“ řekl starosta Hodonína Libor Střecha.

A ještě složitější byla samotná příprava. Logistický tým z Jihomoravského inovačního centra se s hejtmanem dostali od kostiček lega po virtuální realitu od Vysokého učení technického, díky které si mohli prostor projít dřív, než centra začali reálně stavět. „Vycházeli jsme z už fungujícího očkovacího centra na Brněnském Výstavišti, ale inspirovali jsme se taky třeba ve Velké Británii nebo v Německu. Každý prostor je nicméně hodně specifický, takže jsme museli každé centrum navrhovat zvlášť,“ shrnul očkovací manažer Tomáš Mejzlík z JIC.

Kromě Hodonína už fungují očkovací centra taky v Břeclavi, Znojmě a Kyjově. Ve Vyškově si zatím vystačí s kapacitami nemocnice, pokud by to bylo potřeba, přestěhují se do sportovní haly místní školy. V Blansku se se stavbou očkovacího centra finišuje, hotové bude příští týden. V Hustopečích centrum funguje v upraveném režimu – očkují tam mobilní týmy, proto tam výjimečně odbaví menší počet lidí, než ve zbytku měst. „Chtěli jsme mít hotovo s předstihem. Původně jsme předpokládali, že očkovací centra budou měsíc prázdná, než bude dost vakcín, ale ředitelé nemocnic rychle pochopili výhody těch upravených prostor a sami sem očkování stěhují už teď,“ uzavřel hejtman Jan Grolich.

Připomněl, že Jihomoravský kraj hodlá do konce srpna naočkovat 70 procent obyvatel starších 15 let. Tento cíl si kraj stanovil ve Strategii očkování, kterou minulý týden hejtman představil společně s koordinátorem očkování Lukášem Homolou. Do očkování se podle této strategie ode dneška zapojilo i cca 400 praktických lékařů z celého kraje a další praktici budou přibývat. Oni, zdravotníci ve velkokapacitních centrech a mobilní týmy dokážou souhrnně naočkovat až 18 tisíc lidí každý den, za podmínky, že nedojde k zásadním výpadkům z plánovaných dodávek očkovacích látek.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama