Mgr. Jan Jirků, MBA

  • KDU-ČSL
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,68. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.10.2013 10:04:00

Ani krok z tohoto místa!

Ani krok z tohoto místa!

Když se na mě obrátilo Sdružení na ochranu práv majitelů zbraní, LEX se žádostí o odpovědi na několik otázek, vzpomněl jsem si na slova přisuzovaná Janu Žižkovi v bitvě na Vítkově: „Ani krok z tohoto místa!“

Vybírám několik otázek a odpovědí. 

Otázky ohledně práva zákona dbalých občanů vlastnit střelnou zbraň:

LEX: Jakým způsobem chcete konkrétně zvýšit bezpečnost občanů před běžnou „malou“ i násilnou kriminalitou?

J.J.: Jak píšete, „malá“ násilná kriminalita je sociální jev a provází lidstvo ve větší či menší míře celou jeho historií. Pomiňme pro tuto chvíli sociální rovinu. V rovině bezpečnostní hraje významnou roli počet hlídkujících policistů v ulicích. Personální audit napříč Policií ČR bezesporu přinese možnost zvýšit počet důstojně ohodnocených policistů v ulicích na místo administrativních pozic a policistů v kancelářích.

LEX: Budete podporovat možnost účinné (sebe)obrany i za pomoci palné zbraně? (tedy i možnost zbraň za jasně definovaných objektivních podmínek získat a nosit?)

J.J.: Jsem zásadním zastáncem myšlenky, že pachatel, útočník, násilník, který je původcem hrozby, nese plnou odpovědnost za situaci a práva obránce by měla být posílena. Obrana musí být ze zásady silnější než útok. Na obránce by mělo být důsledně nahlíženo z pozice presumpce neviny, a teprve pokud policie zjistí zásadní porušení zákona, je na místě zahájit vyšetřování, zda obrana nebyla nepřiměřená. Legálně držená a nošená palná zbraň je v tomto kontextu nástroj, který narovnává nevýhodu, kterou má obránce. Zpravidla je slabší, je zaskočen a není psychicky připraven na konflikt ohrožující jeho zdraví, život nebo majetek.

LEX: Jste pro zpřísnění podmínek pro získání zbrojního průkazu a zbraní v ČR? Pokud ano, proč a jakou formou?

J.J.: Věřím, že jako celek jsou podmínky pro získání zbrojního průkazu a zbraní v ČR přiměřené. Osobně bych doporučil pro případ povolení zbraň nosit prokázání znalosti a dovednosti v bezpečném zacházení a použití zbraně opakovaně při každém prodloužení platnosti ZP. Do budoucna by stálo za zvážení v rámci PČR vytvořit k registru zbraní digitální registr střel z těchto zbraní. Tím by automaticky byly při trestných činech vyloučeny legálně držené zbraně, případně dohledán důvodně podezřelý.


Celý text je zde. http://janjirku.blog.idnes.cz/clanok.asp?cl=365806&bk=13026

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama