Mgr. Jan Jirků, MBA

  • KDU-ČSL
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,68. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.09.2013 13:33:49

Obstáli by dnešní důstojníci ve zkoušce charakteru?

Obstáli by dnešní důstojníci ve zkoušce charakteru?

Osm rehabilitovaných důstojníků převzalo vyznamenání za „věrnost morálnímu kreditu“. Jak bude historie hodnotit chování dnešních důstojníků v kauze letadel CASA?

 V pondělí 16. září udělil ministr obrany v demisi dva Záslužné kříže ministra obrany České republiky II. stupně a šest křížů III. stupně. Čest takovým důstojníkům!

Jak by asi podobné případy dopadly dneska? Dnes už přeci armádní důstojníci zkouškami charakteru neprochází. Dnes, v demokracii, je nikdo nevyhodí, když budou vzdorovat bezpráví a podvodům. Vlastně vyhodí.

I v naší generaci už máme pamětníky… Žili, byli dva vysocí důstojníci, kteří kritizovali nákup letadel CASA a odmítali doporučit jejich nákup. První nepodlehl nátlaku a zachoval si morální kredit. Byl propuštěn. Falešně obviňován a nikdo se za něj nepostavil. Ten druhý se ohnul a později byl odměněn postem ministra obrany. Dokonce dvakrát. (Je vůbec zajímavé, že bojovník proti korupci a tunelování prezident Zeman souhlasil se jmenování ministra, který se tunelování nepostavil, když měl možnost a povinnost, jak mu přikazovala čest vojáka Armády České republiky.)

Nevadí mi členství pana Picka v KSČ. Uznávám jeho odbornost a jsem přesvědčen, že odborník jeho kvalit má na ministerstvu obrany místo. Rozhodně by to však neměla být pozice s rozhodovací pravomocí. Pozice, u které jde více o důvěryhodnost člověka než o odborné kvality.  

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama