ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.11.2023 6:03:00

Ideologická jaderná nebezpečnost

Ideologická jaderná nebezpečnost

Česká republika a její 5D vláda se neustále rozmýšlí, zda dostavět jadernou elektrárnu Dukovany. Několikrát bylo vypsáno výběrové řízení na dodavatele reaktorů. Nejprve tak učinila vláda Andreje Babiše a nyní vláda Petra Fialy.

 Zprvu se zdálo, že výběrové řízení půjde naprosto hladce a korektně. Mohl se přihlásit kdokoliv. Tedy kupříkladu i ruský Rosatom nebo jaderná společnost CGN z Číny. Tato skutečnost ale začala vadit zejména pravicovým politikům, například T. Czerninovi z TOP 09 nebo M. Hilšerovi, kteří tuto skutečnost začali ideologicky napadat. Ruská jaderná technika měla být dle jejich slov bezpečnostním rizikem. Pravděpodobně z hlediska špionáže (už vidím, jak by nás Rosatom sledoval).

Šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová k tomu řekla, že ruský projekt bude určitě technicky na vysoké úrovni, ale pravděpodobně bychom to nedokázali uhlídat dle západních STANdardů. Ze snahy zvýšit energetickou soběstačnost se stalo politické téma. Jak se ale staví jaderné reaktory, nám nyní ukázalo mnohdy politiky, ale i komentátory zavrhované Slovensko.

Jaderná elektrárna Mochovce se začala stavět ještě v době reálného socialismu (1. 10. 1983), po převratu v roce 1989 byla stavba pozastavena a následně obnovena. Jaderné reaktory jsou zde typu VVER. Tedy sovětské, dnes ruské konstrukce. Jedny z nejbezpečnějších reaktorů na světě. Jsou rozšířeny zejména v Evropě, ale i jinde. Nikomu nevadilo, že v této elektrárně je právě tento typ reaktoru. Ten samý, které stojí v našich dvou JE Dukovany a Temelín.

Proč tedy nikdo z našich politiků neprotestuje proti tomu, že na Slovensku dostavěli a spustili na plný výkon nejmodernější ruský typ reaktoru VVER? Ticho po pěšině. Dokonce mlčí i lidový prezident Petr Pavel. Nenápadně se ale připravuje přihrání naší jaderné bezpečnosti nebezpečnému americkému podniku Westinghouse, který byl již v bankrotu. Ideologie až na prvním místě, bezpečnost a nákladnost na druhém. To je heslo 5D vlády!

Česká republika si na dostavbu nějakého toho jaderného reaktoru asi ještě počká. Pokud pomineme ideologicky zabarvené výběrové řízení, tak zjistíme, že reaktory budou dostavěny až někdy po roce 2035. To Slovensko tuto věc stihlo v rekordním čase i s přerušením stavby. I přes zpoždění, které bylo více než deset let, se jedná o úžasný příběh, jak potvrdil ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii Rafael Grossi. Navíc pokyn k dostavbě třetího reaktoru dala vláda R. Fica v roce 2009.

O to více může Slovensko slavit. Na Slovensko čeští pravicoví politici poukazují jako na vazala Moskvy podobně jako na Maďarsko. Jenže obě tyto země se snaží být na vysoké úrovni v oblasti jaderné technologie. A kdo jiný tohle dokáže zajistit? Jsou to jen dvě země, které dokáží hrát prim v oblasti jaderné technologie, Rusko nebo Čína. Spuštění dalšího reaktoru typu VVER v Mochovcích dává tomuto tvrzení za pravdu. Zato česká pětidemoliční vláda provádí ideologickou jadernou nebezpečnost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama