ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.07.2017 9:48:43

Na věky zmrazen

Na věky zmrazen

Článek reaguje na snahu nadnárodních korporací nabízet ženám benefit v podobě zmrazení jejich vajíček a odložit si tak těhotenství na pozdější dobu.

 

Nemít děti a pracovat co nejdéle a nejvíce. To je ideologie dnešní globální kapitalistické společnosti. Dnes se nenosí mít hodně dětí nebo být sezdaný. Obě dvě věci totiž překáží dalšímu rozpínání kapitálu. Ten je totiž postaven na výkonu. Dnešním „kapitalistům“ se nehodí ani muž nebo žena, kteří by museli být doma a starat se o potomstvo. Firma, nadnárodní společnost by totiž přišla o zisky, které by musela investovat do rodiny. To se dnes nenosí, a proto řada nadnárodních korporací přišla s nápadem, že ženy, které upřednostňují kariéru nebo prý si jen nemohou najít vhodného partnera, tak si mohou nechat svá vajíčka zmrazit na pozdější dobu. Zde se střetávají dva světy – kariérní vzestup versus narození potomka. Už dnes se první dítě rodí ženám až kolem 30 roku věku. Před 30 lety se toto číslo pohybovalo pod hranicí 25 let. Je zde tedy evidentní, že ženy jsou také spojovány s kapitálem, který nabízí odklad plození potomstva na ještě pozdější dobu. Stojí za úvahu, zda to poté nebudou jen samá riziková těhotenství. Možná jde kapitálu o to, aby se tolik dětí nerodilo, protože svobodný člověk je méně nákladný pro kapitalistický systém.

Vraťme se ale k samotnému nápadu odkladu těhotenství. Z tohoto fenoménu se dnes stává poměrně lukrativní byznys. Lidský život je tak tím zkapitalizován ještě více, než tomu bylo doposud. Samozřejmě, že chápu asistovanou reprodukci, protože někdy jiná cesta prostě není, ale aby se lidský život (jeho narození i smrt) přepočítávala za peníze, tak to je špatně. Jenže korporace chtějí další rozmach a proto prosakují do složek lidského života, kde nemají co pohledávat. Dokud bude společnost postavena na výkonu, tak bude docházet i k dalšímu odkladu těhotenství – ať už to bude zapříčiněno tím, že žena nebude moci najít vhodného partnera, protože na něj často klade nesplnitelné nároky nebo to bude jen proto, že si chce budovat kariéru a svůj život zasvětit kapitálu.

Lidská společnost ale potřebuje své potomstvo, aby se mohla dále rozvíjet. Pokud se stále bude odkládat rození potomků na pozdější věk (existují případy 40 letých rodiček i starších), tak bude nepochybně docházet k různým excesům. Jednak se populace nebude schopna nahrazovat (pro zachování klasického poměru je nejlepší mít 2 děti) a začne se její počet snižovat. Druhým dopad bude do oblasti sociálna, kdy se matka například nedočká vnoučat, nebude kdo mít přspívat do sociálního systému atd. To nejhorší možná teprve přijde v podobě různých degenerací a mutací.

Jistě mi dáte za pravdu, že dnešní svět je již na tolik zkapitalizován v tolika oblastech, že už se jedná o opravdu nemorální stav systému. Existují dvě oblasti nemorálnosti dnešního kapitalistického světa – prvním je obchod s úmrtím a se samotnou smrtí, kdy se z lidského skonu stal bezbřehý byznys. Druhou oblastí je právě snaha děti vůbec nenarodit a proto je snaha mít děti nejlépe na věky zmrazené.

Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama