Mgr. Jan Lacina

  • STAN
  • Hlavní město Praha
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,77. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.10.2022 13:39:00

Obrazně řečeno jsme vždycky na straně Davida proti Goliášovi

Obrazně řečeno jsme vždycky na straně Davida proti Goliášovi

Projev na 41. schůzi Poslanecké sněmovny 14. října 2022 k autorskému zákonu

 Děkuji za slovo a přeji všem příjemné páteční dopoledne.

Já přece jenom cítím jako jeden z aktérů toho, co se teď odehrávalo u tohoto bodu v posledním zhruba půl roce, potřebu trošičku se k tomu nebo krátce vyjádřit. My jako hnutí STAN vycházíme z toho, že za všech okolností chráníme české autory, české producenty a vydavatele, aby prostředky z jejich invence zůstávaly tady. A nejen z invence, ale z toho všeho, co vytvářejí, a podporovali pluralitu, kreativitu, pestrost a kvalitu, ať už se jedná o díla hudební, anebo například o práci novinářů, vydavatelů periodického tisku a tak dále.

Obrazně řečeno jsme vždycky na straně Davida proti Goliášovi. Těch Davidů je samozřejmě víc a těch Goliášů také. Ta směrnice EU míří k témuž. Evropská unie je na té scéně o něco silnějším hráčem proti těm celoplanetárním hráčům, kteří už tady byli zmíněni. Ty národní státy v tomto ohledu jsou relativně slabé, takže vítám, že ta směrnice s vysokou mírou pravděpodobnosti spatří světlo světa a že ji dneska schválíme.

Dovolte mi poděkovat panu ministru Baxovi za to mediování kompromisu, který dnes společně předkládáme. Někdy to pro nás jako pro reprezentanty hnutí STAN bylo trošku na prahu bolesti, ale bolesti, která se ještě dá vydržet. Je to opravdu kompromisní návrh. Čili já už bych tady jenom rád deklaroval, že klub poslanců hnutí STAN podpoří ty pozměňovací návrhy v souladu se stanoviskem předkladatele, tedy pana ministra kultury Baxy.

Děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama