Mgr. Jana Drastichová

Vaše dotazy ráda zodpovím na svém Facebooku.
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,7. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.04.2012 15:15:32

Drastichová (VV): Nesouhlasíme s průzkumem, kvůli plynu na Valašsku

Drastichová (VV): Nesouhlasíme s průzkumem, kvůli plynu na Valašsku

Vládní úředníci na konci loňského roku dali firmě Cuadrilla souhlas s územím na Valašsku, kde by měl začít průzkum ložisek břidlicového plynu. Slibují si od toho možnost snížení závislosti státu na dovozu zemního plynu z Ruska.

Vrtat hluboko do země by se mělo v okolí Rožnova pod Radhoštěm, Valašského Meziříčí nebo obce Hutisko-Solanec. Krajská rada moravskoslezských Věci veřejných s tím nesouhlasí.

Ministerstvo životního prostředí zatím vydalo souhlas pouze s vytyčením území pro průzkumné vrty, což ještě neznamená souhlas s řádnou těžbou, ale regionální Věci veřejné sdílejí s ekology shodný názor v tom, že i to může znamenat problém. Břidlicový plyn je totiž uložený v pravěkých vrstvách břidlic a utužených pískovců a byť jen zkušebních vrty by kvůli své technologii znamenaly ohrožení pro životní prostředí a mohly by nevratně poškodit cenné zásoby spodních vod.

Břidlicový plyn se totiž dobývá vertikálními a horizontálními vrty z hloubky i více než dva kilometry. K uvolnění plynu se využívá hydraulického štěpení hornin pomocí vody, písku a 0,5 % chemikálií. Krajská rada strany upozorňuje na to, že situace severomoravského regionu je diametrálně odlišná od podmínek Nevadské pouště, kde se břidlicový plyn ze země dobývá a těžba neškodí.  Moravskoslezská krajská rada VV proto žádá ministra Chalupu, aby souhlasné stanovisko s vytyčením území pro průzkumné vrty odvolal. A to i s odkazem na to, že před několika dny oznámil, že zruší prvoinstanční souhlas státu s vytyčením území pro těžbu břidlicového plynu na Trutnovsku a věc vrací k novému projednávání. Věci veřejné budou pozorně sledovat, jak se situace kolem povolovacího procesu v Královéhradeckém kraji vyvine. Považují ji totiž za precedens, který naznačuje, jakou váhu při rozhodování ministerských úředníků můžou mít nespokojení občané a hlasy volající po důrazu na ochranu životního prostředí.  

Mgr. Jana Drastichová, 
poslankyně za VV a předsedkyně krajské rady

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama