Mgr. Jana Drastichová

Vaše dotazy ráda zodpovím na svém Facebooku.
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,7. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.10.2012 14:04:39

Drastichová (VV): Poučí se stát z metanolové kauzy?

Drastichová (VV): Poučí se stát z metanolové kauzy?

Metanolová aféra ustupuje, vládní politici se chválí, jak dobře ji zvládli, přesto zůstává nezodpovězená řada otázek, které vyvolávají obavu, zda stát svými opatřeními do budoucna dokáže zabránit jejímu opakování.

 „Pokud stát na alkohol uvalil vysokou spotřební daň, nemůže se zbavit odpovědnosti za důslednou kontrolu, jež by omezila černý trh, kterému svojí regulací otevřela cestu. Nestačí svalovat zodpovědnost pouze na lidi,“ myslí si Jana Drastichová, poslankyně VV za Moravskoslezský kraj, region, který má nejvíc z celkového počtu metanolových obětí.

Poslankyně Drastichová pochybuje, zda vládní opatření v podobě rodokmenu lahví s tvrdým alkoholem a nových kolků jsou skutečně těmi systémovými kroky, které zabrání tomu, že se objeví další oběti. „Možná to částečně pomůže řešit problém tisíců litrů nebezpečného alkoholu, které jsou podle policie stále v oběhu. Už teď jsou ale slyšet hlasy, že i nové kolky půjde padělat, a co navíc zabrání tomu, aby po čase lidé vytáhli ze svých zásob neprověřený alkohol, který si schovali v době, kdy aféra hořela naplno, a který může být nebezpečný? Již nyní opět policisté našli na polských hranicích dodávku plnou alkoholu + různobarevné tekutiny.“

Podle jejích slov je problematický i návrh ministra zdravotnictví, který by povoloval prodávat tvrdý alkohol výhradně v kamenných obchodech. „Považuji to za alibismus státu, který by ve svém důsledku dopadl na drobné živnostníky, kteří by se provozem stánků s takto omezeným sortimentem těžko uživili.“

Jana Drastichová vidí řešení v důsledné státní kontrole. „Na pozadí aktuální agenturní zprávy o tom, že Státní zemědělská a potravinářská inspekce objevila v Tuzemáku likérky Drak 50% metanolu, se ptám, zda by se metanolová kauza rozvinula do takových rozměrů, kdyby podobná kontrola fungovala už dříve? A z druhé strany, pokud dosud nefungovala, byla to „jen“ neschopnost státu?“, uvádí poslankyně, která navíc od státních orgánů očekává taková opatření, která by zabránila příčinám – tedy pančování, ilegální výrobě alkoholu i možnému padělatelství nových kolků. „Stranou nesmí zůstat ani boj státu s pašováním problematických látek. Vidím velké rezervy v práci celní správy, která často hlídkuje u nájezdů na dálnice ve vnitrozemí, místo aby důsledně kontrolovala u hranic, například s Polskem, kudy nejen do Moravskoslezského regionu proniká řada problematických chemických látek,jak se ukázalo v případě syntetických drog,které pak prodávají zdejší tzv.amsterodamshopy,“ dodává Jana Drastichová.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama