Mgr. Jana Mračková Vildumetzová

  • ANO 2011
  • Karlovarský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

31.05.2018 11:09:28 - Lívie

Co jste udělali pro české lékaře?

Jestli je málo lékařů, fakt si myslíte, že to vyřešíte tím, že přijmete lékaře, kteří neumí česky a není jisté, jak získali atestaci? Nemyslíte, že tím naštvete ještě více českých lékařů? A proč jim raději nepřidáte a konečně nevyřešíte systém jejich vzdělávání? Teď je ve sněmovně 9 stran, takže dost velká šance vyjednat shodu tak, aby systém vydržel déle než jedno volební období.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

06.08.2018 16:25:02 - Mgr. Jana Mračková Vildumetzová
 

Dobrý den, děkuji za Váš dotaz. Provést změny, které navrhujete a které jsou velmi potřebné, není jednoduché, ale doufám, že nový ministr zdravotnictví se podfinancováním v této oblasti a odměňováním zdravotníků bude velmi intenzivně zabývat. Konkrétně u nás v Karlovarském kraji jsme zavedli rekordní náborové příspěvky, kdy lékaři, kteří mají zájem pracovat v nemocnicích na území regionu, dostanou příspěvek ve výši 400 tisíc korun. Navíc do platů zdravotníků šlo přímo z krajského rozpočtu v loňském roce 20 milionů korun, letos je situace stejná. Rozhodně nechceme, aby o naše pacienty v nemocnicích pečovali lékaři, kteří neumějí jazyk a nemají potřebné vzdělání, proto zahraniční lékaři procházejí velmi striktními a náročnými zkouškami a pracují pod dozorem. Příchodu kvalitních lékařů – cizinců - se v krajských nemocnicích rozhodně nebráníme, a například podle vedení Karlovarské krajské nemocnice jsou s nimi velmi dobré zkušenosti. Kvalifikovaní lékaři z Ukrajiny pracují na specializovaných odděleních, kterým by bez nich hrozilo uzavření. Týká se to například interen. Proto jsem v nedávné době na základě volání ze všech krajů apelovala jako předsedkyně Rady Asociace krajů ČR na ministra zdravotnictví a premiéra české vlády, aby projekt „Ukrajina“ mohl za jasně daných podmínek, týkajících se především kvalifikace lékařů, pokračovat, což se také podařilo. Jistě ale musíme ve sněmovně řešit především to, aby absolventi českých lékařských fakult, jimž se dostalo velmi dobrého vzdělání financovaného státem, neodcházeli bez jakéhokoliv závazku do zahraničí za vyšším platem.