Mgr. Jana Pastuchová

  • ANO 2011
  • Liberecký kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,91. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.06.2022 19:34:00

Kdo dřív přijde, ten dřív mele

Kdo dřív přijde, ten dřív mele

Projev na 25. schůzi Poslanecké sněmovny 14. června 2022 k návrhu zákona o jednorázovém příspěvku na dítě.

Děkuji, paní místopředsedkyně. Projednáváme zde jednorázový příspěvek na dítě. Ale tak jako pan předseda, prostřednictvím vaším, pan Michálek nám tady představil asi nějaký svůj program, protože jsme se zde dozvěděli o ekologii a o všem a jak všem budeme pomáhat, tak musím k tomu říct jednu věc.

Vůbec mě nepřekvapilo, že jste ve svém projevu zase třikrát zmínil Babiše. To už mně by to chybělo, kdybyste neřekl. Za druhé, říkáte, ať za vámi chodíte a dáváme vám návrhy. Tak já vám přečtu, co asi před dvěma hodinami vyvěsil na svůj Facebook náš pan hejtman Martin Půta v Libereckém kraji, Starostové za Liberecký kraj jsou součástí STANu, tedy i vlády, a vyzývá vládu, aby začala řešit energetickou krizi a cenu pohonných hmot. Deset minut na to to celá koalice tady shodila ze stolu. Takže i vaši hejtmani - ne vaši, ale hejtmani STANu prosí, aby se něco řešilo. Takže asi tak.

My navrhujeme, máme dvanáct opatření, jak řekl můj kolega Aleš Juchelka, některé věci jsou už v systému. A víte, ono za vámi chodit, když vám tady někdo na začátku volebního období řekne, že máte sedět v lavici a šoupat nohama, protože je vás 108 a nic si neprohlasujete, tak to taky o něčem svědčí. Ale teď už se dostanu k tomu, čemu se dnes máme věnovat.

Dnes probíhal výbor pro sociální politiku a samozřejmě tak tomu byla velká diskuse. Já tu jsem několikáté volební období a vždycky jsem měla KDU-ČSL za to, že opravdu jejich hlavním bodem ve všech programech je podpora rodin s dětmi. Proto se moc divím tomu, že přistoupilo na tento kompromis - nevím, jestli o to bojovali málo nebo hodně nebo... protože rozdíl a budu tady se opakovat s tím, že my souhlasíme a jsme rádi, že konečně, konečně se něco pro rodiny s dětmi udělá, tak jako vy jste nás kritizovali za rouškovné, my můžeme říkat, že to je pastelkovné, protože to přijde v srpnu. Nicméně nikoho (nikomu?) z nás, co tady sedíme, se tento jednorázový příspěvek o něj nejedná, protože všichni tady máme určitě mzdu vyšší než jeden milion korun hrubého.

Takže my tady rozhodujeme o rodinách, které tuto mzdu nemají. Já se ptám - anebo ptala jsem se - proč se opravdu dohodl věk 18 let, kdy všechny sociální dávky jsou do 26 let na nezaopatřené dítě. Bylo mi odpovězeno dnes na sociálním výboru, ale pan ministr se tím ani netají, že děti od 18 let věku můžou si přivydělat brigádami. Já s tím souhlasím, taky jsem řekla, že i moje dcera od patnácti let, šestnácti chodila na brigádu, po celou střední školu, po celou vysokou školu, ale ony ty děti na tu brigádu u těch - například pořád tady mluvíme o matkách samoživitelkách - ony na tu brigádu chodí už teď, už chodí teď. A já jsem se pana ministra ptala, jestli si mají vzít tedy ještě druhou brigádu nebo třetí brigádu, protože ty děti už té rodině pomáhají teď.

Takže ta práce, brigáda - samozřejmě podporuji to, ale říkám, ty děti už pracují teď. Rozdíl - to už se ptám, pane ministře - prostřednicím vaším - nebyl, protože jste odešel na další pracovní jednání, jsem se ptala paní náměstkyně, jaký by byl rozdíl v penězích, kdyby se tento příspěvek dal i těm dětem nezaopatřeným do 26 let, tedy 18 plus 26 let, tak mi bylo řečeno vaší paní náměstkyní, že by to byla zhruba 1 700 000 000 navíc, což se mi zdá opravdu vzhledem k tomu, že náklady na zřízení IT techniky stály 30 milionů, bylo nám řečeno, že se budou používat na další dávky, ale teď se musely vynaložit, pan náměstek pro IT nám tam řekl, když jsme se bavili o bankovní identitě a neznalosti některých lidí, jak ji zřídit a že to není úplně jednoduché, tak nám řekl, že bude udělána masivní kampaň, tak ta taky asi nebude zadarmo.

No a nesmíme zapomínat na všechnu tu práci všech, kteří tyto - i když to bude elektronicky - budou zpracovávat. No a co je největší pecka, což mně opravdu rozum nebere, když jsem se zeptala, jak to bude u střídavé péče, protože u střídavé péče, jak víme, berou přídavky na děti tři měsíce jeden, tři měsíce druhý. Když to jsou dvě děti, tak to máme 10 tisíc. Odpovědí mi bylo, že to dostane ten, kdo se dříve přihlásí. No, tak to je úžasné. Kdo se dříve přihlásí. Jsou rodiny, které spolu opravdu, matka s otcem, nevycházejí a střídavá péče, i když přídavky na děti mají na polovinu v tom roce, protože to je šest a šest, po třech měsících, tak tento příspěvek jednorázový na to dítě dostane rodič, který si řekne dřív, což mi tedy moc hlava nebere.

My opravdu věříme, že 1,7 miliardy korun není pro tento rozpočet tak velké, aby opravdu jsme nedělali galimatyáš ve vyplácení sociálních dávek, přídavků na děti do 26 let. A tady jsme to zafixovali jenom tím věkem 18 let. To je asi tak všechno. Já věřím, že někteří, já říkám, tady moc poslanců není, protože se to nikoho z nás netýká, ale rozhodujeme tady za mnoho rodin a myslím si, že dva spolužáci, byť na střední škole, kterým je osmnáct a jeden měsíc a sedmnáct a tři sta dní a mají oba mámu, která se o ně - nebo tátu, který se o ně stará, chodí na brigádu už teď o prázdninách, mají dva měsíce brigádu, taky máme to všichni za sebou, tak si myslím, že by opravdu bylo na zvážení, jestli vám stojí za to zatěžovat ty rodiny tím, že si půjdou žádat, dokládat své příjmy, protože třeba zrovna u střídavé péče to elektronicky nepůjde, jak jsme se dozvěděli, musí tam ti rodiče jít a kdo dřív přijde, ten dřív mele. Jestli opravdu vám stojí těch 1,7 miliardy za to, abyste ty rodiny tak trápili. Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama