Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová

  • NEZ
  • Kroměříž
  • senátorka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,51. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.09.2014 1:38:10

Komunální volby jsou o lidské, ne politické značce

Komunální volby jsou o lidské, ne politické značce

Strany se dnes předhánějí, která je pro komunální volby ta nejlepší značka. Mám pro ně smutnou zprávu. Žádná. Není-li podložena jmény, která mají lidi léta prověřená, je značka pár nevolitelných písmen bez obsahu.

Zažila jsem to ve svém rodném městě opakovaně. Naposledy v minulých volbách. Značky, které byly tehdy ve velkém kursu, TOP 09 a VV, postavily kandidátky, a čekaly fenomenální úspěch. A on nepřišel. Protože na kandidátkách byla většinou nová jména, nebo jména přeběhlická, zkrátka lidé, které buď lidé v komunální politice neslyšeli a neviděli, nebo naopak bohužel slyšeli a viděli - ovšem pod jiným praporem. Nejvíce očividný byl jeden představitel VV - kdysi republikán, poté ODS, poté Moravan, nakonec VV. Za TOP to byli lidé, kteří nikdy nebyli ani v zastupitelstvu, natož že by ho kdy jen navštívili. Výsledek - VV dva mandáty přes masivní podporu místního tisku, který vlastnil jeden z nich, TOP 09 tři mandáty. Nezávislí, které jsem do voleb vedla, a kteří byli a jsou ve městě letitou konstatní skupinou bojující léta proti nepravostem, výrazně vyhráli a získali 7 mandátů...

A to jsme měli jediný plakát bez fotografií - zkrátka "jen" jsme řekli - kandidujeme. Přesto 7 mandátů a skoro 30%. Pak dlouho dlouho nic, všichni po dvou, třech mandátech. Maximálně. A co udělali? Spojili se všichni proti nám - vítězi voleb s nejvyšší důvěrou lidí. Dovedli pak během dvou let radnici do krize (hádali se jako koně), což je přinutilo na jaře 2013 kapitulovat a vítěze voleb po třech letech na tu radnici pustit. Když to začalo šlapat, rok to trvalo! dát do pořádku, tak se otřepali, opět se spojili a opět přinutili vítěze voleb v dubnu odejít.

Má to dvě roviny.
První - chudák mé město. Skutečně, to si nezasloužilo.
Druhá - umíte si představit lepší volební kampaň? (Ovšem draze vykoupenou, a raději kéž by nebyla...)

A kacířsky říkám - není o tom, že máme název Nezávislí. Kdybychom měli název "Spolek veselých lidí", a v tom městě za celé ty roky získávali důvěru, vyhrajeme taky. Kdybychom se tehdy z nějakých důvodů postavili pod  značku VV nebo TOP 09, vyhráli bychom ty volby taky. Protože za tím byla letitá práce konkrétních lidí, ne té značky.

Teď ty značky kandidují znovu, a jsou tam plus minus stejní lidé. Poté, co předvedli po minulých volbách, jak rozeštvali a rozbíjeli město, mají šancí ještě méně. Jen jim to nedochází. Navíc značky, na které před čtyřmi lety spoléhali, je v případě VV táhnou ke dnu, v případě TOP 09 se budou dělit s ANO, které také postavilo kandidátku, a pokud jde o značku, hraje mezi těmi dvěma jasný prim. Nic proti tomu, ale jsou tam opět noví lidé, a je otázkou, jak po zkušenostech z roku 2010 lidé na novou značku zareagují. Nové značky totiž u nás zcela selhaly a zahodily svým prahnutím po těch křeslech svou historickou šanci. Dnes mohly být posíleny, ve volbách mnohem silnější, a generačně nás letité střídat... zcela v klidu a bez "bojů", protože jsme chtěli z mnoha důvodů pozvolna spíše končit. Pro místní ANO svědčí jedna drobnost, a to, že je tam pár lidí, co už pro to město přece jen něco dělali - a pokud nebudou opakovat chyby svých předchůdců, mohou si založit v těchto volbách dobré základy.

Značka Nezávislí tedy v mém rodném městě není o této značce,
i když jsme na ni hrdí. Je to o skupině lidí, kterou lidi důvěrně znají od roku 1998, a pravidelně dávají jejím představitelům velmi mnoho hlasů.  Čeká se to i v těchto volbách. Jsme favorité, úsměvně jsme si dokonce vylosovali jedničku. A co se děje? Myslíte si, že někdo uzná svou chybu po minulých volbách. Ne.  Útoky na nás neberou konce, pomluvy, anonymy, hra na lidskou závist... Mstí se nám za své vlastní selhání, vlastní neúspěchy, za svou vlastní očekávanou prohru. protože to prostě sami nezvládli - lidsky, emočně, charakterově. I takticky.

A my? Nezbývá než doufat, že lidé si ten chaos jimi vyvolaný dobře pamatují.

Tedy - v podstatě spoléháme na svou značku - ale ne politickou, ale tu - LIDSKOU.
Ta je daná. Podepsaná. Žádný anonym. Žádná špinavost. Takže voličům budeme říkat - my jsme stále my, a oni jsou stále oni. Dejte nám sílu, protože víte, co od nás můžete čekat, a co nikdy dělat nebudeme. Důvěryhodnost LIDSKÉ ZNAČKY je tak pro komunální volby to podstatné. Žádná písmenka jiných značek nejsou to hlavní ani všespásné. Kdo na to spoléhá, spoléhá marně. Musí to být těžce podepřeno důvěryhodnými lidmi. Důvěryhodnými řadu let.



Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama