Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová

  • NEZ
  • Kroměříž
  • senátorka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,52. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.09.2014 15:44:58

Tentokrát jsem ráda, že český premiér uvažuje jako žena

Tentokrát jsem ráda, že český premiér uvažuje jako žena

A není v tom ani milimetr jakékoli ironie. Pokud jde o Rusko a Ukrajinu, promluvil uvážlivě s jasným vzkazem Evropě - nechceme válku. Gesta totiž k válkám vedou - mezi státy stejně jako v obcích a městech. Premiéra je třeba v této věci podpořit.

Kdo z koho. Kdo nejde s námi, jde proti nám. Nejednejme, bojujme. Ty nám to, my tobě to. Eskalace konfliktu už tak dost konfliktního. Proč?
V malém známe tyto situace v obcích a městech. Po pár letech bychom v dané situaci jednali jinak. Obdobně je dnes na tom Rusko, Ukrajina a Evropa, a kdesi za mořem USA. Které nikdy nemohou až tak pochopit, co prožívala Evropa v minulém století. I kdyby upřímně a hodně chtěly.

A my tady, ve střední Evropě, v těsné blízkosti velmoci, kterou Rusko nepochybně je. A co víc, hrdé velmoci, která nikdy neustoupí, vědoma si své síly (surovin, velikosti, vlivu...), i kdyby měla sama padnout. Na základě těchto vlastností vyhrála nad Hitlerem. Na základě této vlastnosti můžeme vstoupit do konfliktu, protože tlak vyvolává protitlak, a nakonec "všechno praskne". A v této chvíli je docela nerozhodné, že Rusko, a asi to tak i bude, si dovolilo prostě moc. Jde o to, co z toho bude... A Evropa? Chce rozhodnout - eskalujme to. Sankce. Dopady. Pevná ruka. Probůh...

Tak jako podobná neústupnost a gesta ničí obce a města, pokud někdo nedostane rozum, může tato eskalace napětí ničit až zničit Evropu...

Jsou tu strany, které volají po tomto tlaku - TOP 09, ODS - uvědomují si dopady? Nebo jim jde o odlišení za každou cenu, o zviditelnění sebe sama, o gesta? To jsou totiž motivy i na těch obcích a městech - přestává jít o obec, o město, jde o to, abych já byl vidět a slyšet, a čím velkohubější slova, tím lépe...a po mne potopa.

V této evropské i české teatrálnosti zní uvážlivost českého premiéra jako rajská hudba pro ty z nás, kteří už dávno víme, že konflikty se jejich prohloubením nevyřeší, ale zabetonují a vyeskalují,
a že je třeba obrnit se trpělivostí a do poslední chvíle se snažit o dohodu, kompromis, klid zbraní. Tady v tomto případě doslova.
"Samci" v čele opozičních stran TOP O9 a ODS natřásají kohoutí péra a volají po konfliktu, protože chtějí být vidět, slyšet a mít důvod před volbami svolávat mimořádné schůze sněmovny.
Český premiér nejde s davem a říká - pozor, co eskalscí konfliktu vlastně řešíme? Poškozujeme sebe nebo Rusko? A nesměřujeme k válce? A já jako premiér nechci pro svou svou zemi válku, a nechci ji ani poškodit. Gesta jsou na nic.

Ano, to jsou ta správná slova. Nechceme válku. Nechceme gesta bez výhledu na řešení. Tedy Česko nechce válku. A pokud ji chce TOP 09 a ODS, je dobře, že je v tuto chvíli v menšinové opozici.

Kdybych to chtěla genderově specifikovat, český premiér se v dané situaci zachoval jako žena. A to považuji za velké uznání. Ty jsou totiž i v politice nasměrovány věci řešit a konfliktní situace nesnáší, ač jich mnohdy nejsou ušetřeny. V tomto směru zaslouží premiér Sobotka za tento ženský pohled, který není ovšem zženštilým, ale chlapským (vždyť se postavil stádnímu názoru) palec nahoru.

Dokázal říct, že "facky" nic neřeší, je třeba hovořit a jednat. Pokud to někdo chápe jako slabost, já naopak za projev síly. A pokud bude mimořádná schůze sněmovny, jako občané, kdo můžeme, bychom měli přijít premiéra v této věci podpořit. Dokonce i tehdy, kdy ho v jiných věcech až tak nechápeme ani třeba chápat nechceme. Tady zabodoval. A patří se to říct.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama