Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová

  • NEZ
  • Kroměříž
  • senátorka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,52. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.08.2014 23:05:53

Víme, kdo vyhraje volby v obcích a městech

Víme, kdo vyhraje volby v obcích a městech

Odpověď je jednoduchá - lidé jsou unaveni osobními útoky, proto zvolí vtip a životní nadhled. Ať je voličům nabídne kdokoli – třeba kandidátka Sněhurky a sedmi trpaslíků. Nevěříte? Věřte!

Kdo v těchto komunálních volbách vsadí na aroganci, útoky, pomluvy a urážky, hlasy lidí nezíská ani náhodou. Lidé v tom celosvětovém, aktuálně evropském a více či méně stálém republikovém neklidu chtějí ve svých obcích a městech pravý opak - klid a na radnicích lidi s životní moudrostí a nadhledem, a mají-li k tomu ještě smysl pro humor, o to lépe.

Nechtějí hysterické a uštěkané válčící tlupy, ve kterých i vysokoškolsky vzdělaní lidé jsou schopni snížit se k osobním útokům ve stylu „mohl bych o něm říct mnoho dobrého ale to druhé je zajímavější“. Zkrátka lidé chtějí, aby jejich obec a město bylo oázou klidu ve vyprahlé poušti napětí, a je jim z duše jedno, zda ten, kdo tento klid přinese, a bude obec a město uvážlivě řídit, nosí průkazku červenou, modrou nebo puntíkovanou, nebo kandiduje jako nezávislý.

Je to dobrý trend. Samospráva je základ, a když nic, ta by měla fungovat. Neznamená to, že nemohou být různé názory, naopak, jen v diskuzi vznikají nejlepší řešení. Ale diskuze není urážlivý monolog, diskuze není osobní útok, a konečně diskuze není ani "kdo z koho" a kdo koho vyhodí z křesla. Má být o věci samé, ne o lidech. V samosprávě se pohybuji přes dvacet let. Proto také odlišuji opozici profesionální, která koalici drží na uzdě a je tím správným hlídacím psem, a opozici zdivočelou, která prostě jen škodí, vyvolává napětí, stres a nejde jí o výsledek ani nějaký bohulibý cíl.

A nejvíce jde vždy o nějaké to přebujelé ego někoho, kdo si myslí, že přišel, aby spasil všechny, a kdo to nechápe, je nepřítel. Zažila jsem opozici, zažila jsem koalici, zažila jsem tvrdé střety, které ovšem byly o velké věci a se soupeřem jsme se svým způsobem respektovali, a zažila jsem trapné hysterické výjevy, které doprovázely urážlivé věty – „podívejte se na tu radu města, vždyť jsou to samí učitelé, jak to může vypadat…“. Výrok společensky ani politicky nepřijatelný, nekorektní a trapný. Obdobně jako výrok „pan XY je pro mne bezcharakterní člověk….“ Z úst představitele města. Obdobné výroky musí diskvalifikovat navždy jejich aktéry ze všech volených funkcí. Funkce totiž neznamená „nadřízenost“ občanům ani kolegům, funkce znamená službu.

Znám zastupitelstva, kdy to takto chápe jako koalice, tak opozice, zdravě se „spoří“, ale když jde do tuhého, spojí se a společně brání město proti „vnějšímu nepříteli“. Znám ale i opačné případy, a to je pak tragédie. Válčící skupinky, tvořené často pouze ambiciózními jednotlivci, vedou město do pekel. Ostatně je o tom krásný výrok – po první bitvě bylo Kartágo ještě silné, po druhé oslabené, po třetí je už nikdo nenašel.

Dnes už i občané obcí a měst pochopili, že „boje pro boje“ nejsou nic dobrého, snad jen pro ega samotných aktérů, kteří zažívají pár minut slávy. Lidé urážky odsuzují, a tyto komunální volby, s nadsázkou, budou vyhrávat ti, proti kterým bude nejvíce osobní špíny. Jsem v obcích a městech dnes a denně, a proto vím, co říkám.

Takže než na někoho vytáhnete milenky, anonymy, vyrobené kauzy, nesmyslná trestní oznámení a nařčení, bylo by dobré si uvědomit, co z toho vám ty volby vyhraje. Co to přinese vaší obci a jejím občanům. Co to přinese vám. Žádná titulní strana za to nestojí. Snad jen vydavateli, kterému zvyšuje prodejnost.

Nezávislí vyzvali ke korektní kampani založené na tom, co kandidátky nabízí do budoucnosti své obci nebo svému městu. Vyzvali ke změně politického stylu alespoň v obcích a městech. V mém rodném městě jsme si za to vysloužili ihned anonymní leták s osobními urážkami. Napřed jsme byli smutní. Reakce lidí byla ale taková, že nás povzbudila. „Zvolíme vás anonymům navzdory, nedejte se!“, začali nám psát. Nedáme. A vy nesmíte dát své obce a města – volte ty moudré, slušné, čitelné – ať mají jakoukoli značku za jménem. O ty tady totiž nejde, jde o dobré řízení obcí a měst dobrými lidmi, ať patří kamkoli. Dochází to některým kandidátům vůbec – že jde o ty obce a města, ne o ně samotné? Evidentně ne.

Ještěže to dochází voličům. A proto tvrdím – volby v obcích a městech vyhraje tentokrát slušnost, moudrost a klid. Bez ohledu na "barvy dresů." Protože takové naše obce a města chceme. Hysteriky nasměrujme do ordinací psychologů – aby napřed nalezli životní rovnováhu.Zatím nejsou volitelní :-).

Nechceme-li ovšem zažít na našich radnicích neustálá škatulata, hejbejte se - když si ty hysterické skupinky mezi sebou budou prohazovat hlasy a přetahovat se mezi sebou. Ale takové pohromy si naše obce a města opravdu nezaslouží.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama