ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,22. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.05.2011 12:48:26

Konference VV – den druhý: Radost ze sekty

Konference VV – den druhý: Radost ze sekty

Hodnocení druhého dne konference Věí veřejných

Druhý den konference Věcí veřejných proběhl v sektářském pojetí. Bylo to patrné už při projevu Radka Johna, který vypočítával plnění usnesení z minulé ideové konference. Ve většině případů se omezil na konstatování „splněno“ nebo „bude splněno“. Ke konci projevu už se ani neobtěžoval s uváděním usnesení, jenom několikrát za sebou zopakoval „splněno“, „splněno“, „splněno“. Takže pochybuji, že kdokoliv ze zúčastněných věděl, k čemu se uvedené „plnění“ vztahovalo. Za tento výkon si vysloužil potlesk. Bojím se, že kdyby Radek John ve svém příspěvku jenom hýkal, hučel, bučel, či vydával jiné neartikulované zvuky, bude mít potlesk stejný.
Hotovým fiaskem bylo vystoupení ekonomickýh expertů Babáka s Vysloužilem. Jedním z velkých problémů minulých dnů se ukázalo financování strany. Přesto oba „guru“ se omezili na velmi krátký bilanční příspěvek ve stylu příjmy-výdaje a to, že bude proveden audit financí. No, pokud takto chtějí Věci veřejné „objektivně“ informovat o způsobu svého financování, je mi líto voličů, kteří Věcem veřejným uvěřili a dali jim svůj hlas. Vypadá, že novým stylem politiky má být to, že problémy se budou řešit jejich pominutím a demagogickým odmítáním. Pak je ale „nový styl politiky“ v podání VV hodně blízký stylu Aštana Šerana z Vesmírných lidí.
Zděšením mě naplnil také způsob volby nového vedení a hlasování o tom, jak se bude vlastně hlasovat.  Samotná tajná volba byla nakonec úplně veřejná, protože všichni se navzájem mohli kontrolovat, jak hlasují, neboť neexistovaly hlasovací lístky s kandidáty a ani plenty, kde by mohl delegát tajně napsat svoji volbu. Takže by se volba mohla shrnout do věty: „Hlasuj, jak chceš, ale Velký Bratr tě vidí“.

Radek John to pak nakonec sektářskou podobu VV přiznal i ve svém děkovném projevu po zvolení. Uvítal, že jsou všichni jednotni, jdou za jedním cílem. Možná, kdyby měl víc prostoru, začal by hovořit o světovém míru, nasycení afrických dětí, odstranění chudoby nebo dokonce celoživotním štěstí.. Svoji naučenou rétorikou a frázemi tak spíš připomínal školení firmy Herbalife.

Na závěr mi dovolte malé zhodnocení. Věci veřejné měli velkou šanci stát se standardní stranou. Vypořádat se s problémy. Představit jasný program. Ukotvit stabilně v politickém spektru. Získat zpět voliče. Tuto šanci nevyužily. Takže mi nezbývá než pogratulovat Vítu Bártovi k jeho znovupotvrzení v roli vůdce.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama