Mgr. Jaroslav Větrovský

  • BPP
  • Tábor
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,55. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.07.2017 22:26:00

Problémem malých obcí není nedostatek prostředků, ale personální deficit

Problémem malých obcí není nedostatek prostředků, ale personální deficit

Projev na 8. schůzi Senátu dne 20. července 2017 k návrhu zákona o krajích

 Vážený pane předsedající, vážená paní poslankyně, kolegyně a kolegové,

chtěl bych předkladatelce návrhu velmi poděkovat za předložený návrh – jako dlouholetý komunální politik. A myslím si, že je to krok jednoznačně správným směrem. Proto jednoznačně budu podporovat stanovisko, které dal k projednávanému tisku garanční výbor, tj. VUZP, na kterém je vidět, že ve výboru sedí velká většina komunálních politiků a starostů, kteří znají problémy z praxe.

Chtěl bych říct, proč mám pohled takový, jaký mám. Domnívám se, že v současné době není největším problémem malých obcí nedostatek prostředků. Největším problémem je personální deficit, kdy se lidé bojí kandidovat do obecních zastupitelstev, protože jejich rozhodnutí bývají kriminalizována, a proto lidé nechtějí do těchto veřejných funkcí vůbec kandidovat.

Co se týče ekonomické prospěšnosti a ekonomického profitu, dovolím si tady uvést příklad, který jsem uváděl v ÚPV, a za tím příkladem si stojím. Mám tu čest být senátorem za volební obvod Táborsko. Tábor – jako město – bylo vždy město s bohatou vojenskou tradicí. Vojáci potřebují pro své cvičení střelnici. Střelnice je na pozemcích města Tábora, a armáda potřebuje pozemky pronajmout. Město Tábor postupovalo tak, jak by postupovala drtivá většina municipalit. Nechalo si udělat znalecký posudek. Teď hrozí, že armáda na výši znaleckého posudku zkrátka nepřistoupí a Tábor o vojenskou posádku přijde. Neumím si představit, jak by si město Tábor, představitelé města Tábora odůvodnili, že pronajmou armádě pozemky pod cenou znaleckého posudku. Tábor přijde o vojenskou posádku, budeme mít chvilku profit z nájmu. Ale přijde o daňové příjmy a další benefity, jako jsou, nevím, děti do školek, děti do škol atd. atd.

Z toho důvodu si myslím, že návrh zákona, jak byl předložen skupinou poslanců, je jednoznačně krokem správným směrem. Prosím vás o jeho podporu.

Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama