Mgr. Jiří Kobza

  • SPD
  • Hlavní město Praha
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,15. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.03.2020 14:02:00

Jak ušetřit? Je to tady! Přestaňme z fleku solit do chřtánu EU

Jak ušetřit? Je to tady! Přestaňme z fleku solit do chřtánu EU

Vláda chce navýšit deficit na 200 miliard korun. Postrádám však jakoukoliv snahu o úspory nákladů. Je třeba rovněž okamžitě zastavit nesmyslné financování politických neziskovek. Za nesprávné rovněž považuji ořezání rozpočtu ministerstva obrany.

 Jakkoliv mám k současné vládě a k jejím představitelům výhrady, nyní za kritické situace si myslím, že není prostor na politické hrátky. Není ani čas na okopávání kotníků, vládu musíme nechat pracovat na opatřeních proti epidemii koronaviru. Bohužel, velice smutné je sledovat prohlášení stran tzv. demobloku, Pirátů a vůbec, tzv. sluníčkářské řvoucí menšiny, které se snaží práci vládě znepříjemnit, vymýšlí spoustu bagatelních problémů, udání a žalob.

Zatnout tipec sluníčkatým neziskovkám

Výše zmíněné politické strany a skupiny mají totiž jedno společné: zoufalý strach z toho, že premiér Babiš se projeví jako skutečně schopný manažer, krizi razantními kroky zvládne a občané si vše budou pamatovat ve volbách. Tak dělají vše pro to, aby mu práci maximálně ztížili. Já jen upřímně doufám, že všechna ta prohlášení TOP 09, ODS, KDU- ČSL, STAN i Pirátů lidi pečlivě registrují a budou si pamatovat, kdo přistupoval k řešení infekce byť razantně, ale konstruktivně a s odůvodněnými argumenty a kdo jenom hloupě žvanil a dělal problémy. Když do lodi v bouři teče, musí všichni k pumpám a k veslům, jinak to nejde. Musí velet jediný kapitán. Respektuji to, což ovšem neznamená, že souhlasím se vším, co se děje. Například podoba zvýšení deficitu státního rozpočtu se mi nelíbí, zejména z faktických důvodů. Vláda chce navýšit tento deficit na 200 miliard Kč, jenže v jednáních o navýšení schodku postrádám jakoukoliv snahu o šetření, o omezení zbytných nákladů, nesmyslného financování politických neziskovek, stejně jako považuji za nesprávné ořezat v této chvíli rozpočet ministerstva obrany. Přitom každý rok odchází cca 460 miliard Kč z naší republiky do zahraničí.

K nápravě by přitom stačilo tak málo:

  • zastavit veřejné a státní financování neziskových organizací s politickým programem
  • zastavit financování všech promigračních a integračních organizací všech typů
  • zastavit uplatňování EET
  • uvolnit zaměstnávání na ústní smlouvu, sousedskou výpomoc a podobně
  • zastavit projekty rozvojové pomoci a transformační spolupráce financované přes Ministerstvo zahraničních věcí (z čehož tyjí opět výše definované neziskovky)
  • stáhnout naši vojenskou misi z Afghánistánu
  • zdanit dividendy nadnárodních korporací se sídlem mimo ČR
  • zakázat vnitrofiremní přeshraniční transfery za firemní ceny
  • zrušit poplatky solárním baronům (které povinné v rámci regulované složky ceny financují občané a firmy v účtech za elektřinu)
  • výrazně zdanit zisky z obchodu s vodou
  • přestat platit finanční příspěvky do EU
  • zavést povinnost reinvestice části zisku zahraničních firem, podnikajících na území ČR

Čoromoro až virus odprejskne

Vláda si nicméně raději masivně půjčí a navýší veřejný dluh. Docela ji chápu, reakce a pomsta na státní penězovody napojených organizací, které si dlouhá léta užívají svůj sladký život (jaká že ta dolce vita je, se lze přesvědčit například ZDE) by asi byla politicky nepříjemná až krutá. Velká hra o politické neziskovky a jejich financování nás ještě čeká, až pomine koronavirová krize.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama