Mgr. Jiří Kobza

  • SPD
  • Hlavní město Praha
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,15. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.09.2021 13:21:00

Jsme striktně proti delegování kompetencí na orgány EU

Jsme striktně proti delegování kompetencí na orgány EU

Projev na 118. schůzi Poslanecké sněmovny 16. září 2021 k vyslovení souhlasu s ratifikací Dohody o ukončení platnosti dvoustranných dohod o investicích mezi členskými státy Evropské unie, podepsané dne 5. května 2020 v Bruselu

 Vážené dámy, vážení pánové, vážení kolegové, pane ministře,

hnutí SPD dlouhodobě a konzistentně nepodporuje ratifikaci dohody o ukončení platnosti dvoustranných smluv o investicích mezi členskými státy Evropské unie. Za naprostý základ mezinárodních vztahů a jejich smluvní nastavení totiž jednoznačně považujeme právě bilaterární vztahy mezi samostatnými a suverénními státy, které si na základě dobrovolnosti a vzájemné výhodnosti upravují své záležitosti a to včetně záležitostí obchodních a ekonomických, které se týkají jich samotných, případně jejich firem a jejich občanů.

V tomto ohledu jsou dohody o investicích a jejich ochraně tradičním a funkčním nástrojem vnitrostátního a mezinárodního práva, kde si suverénní státy vzájemně nastaví své vztahy, protože jen ony vědí, co je pro ně a jejich občany nejlepší. Včetně způsobu řešení případných sporů, pravidel pro změny těchto dohod a podobně.

Jsme striktně proti tomu, abychom tyto kompetence delegovali na orgány Evropské unie, které z podstaty věci naše české národní a ekonomické zájmy nehájí. Především Evropská unie je organizací a institucí, kterou považujeme za dočasnou na rozdíl od národních států, které jsou trvalé. Dočasné je i členství některých států v Evropské unii, jak jsme mohli vidět na příkladu Velké Británie.

Proto určitě není vhodné, zodpovědné, ani praktické, rušit jakékoliv vzájemné dvoustranné dohody mezi členskými státy Evropské unie, protože může nastat lehce situace, že některé z těchto dvoustranných dohod budeme muset vyjednávat znovu, až Evropskou unii opustí další stát či státy, jak slyšíme v poslední době poměrně často v souvislosti s Polskem a Maďarskem. Proto navrhuji zamítnutí projednávaného tisku.

Děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama