Mgr. Jiří Kobza

  • SPD
  • Hlavní město Praha
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,14. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.06.2022 20:16:00

Orbán by měl dostat státní vyznamenání Řádu bílého lva I. třídy

Orbán by měl dostat státní vyznamenání Řádu bílého lva I. třídy

Projev na 26. schůzi Poslanecké sněmovny 17. června 2022 k návrhům Poslanecké sněmovny na propůjčení nebo udělení státních vyznamenání.

 Děkuji, pane předsedající. Vážený pane ministře, vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, navrhuji udělit Řád bílého lva I. třídy občanské skupiny za zvláště vynikající zásluhy ve prospěch České republiky panu Viktoru Mihály Orbánovi. Pan Viktor Mihály Orbán je čtyřnásobný maďarský premiér. Ještě před rokem 1989 se podílel na aktivitách maďarského antikomunistického politického disentu, velmi těsně podporoval a spolupracoval i s tehdejším československým disentem. Bezpochyby významným způsobem přispěl i k samotnému pádu autoritářských režimů ve střední Evropě.

30. března 1988 založil opoziční hnutí mladých demokratů, tehdy pod názvem Maďarská občanská unie - Fidesz. Do profesionální politiky vstoupil hned v prvních maďarských svobodných volbách po obnovení demokratického režimu v letech 1989 až 1990. Po volbách v roce 1998 se poprvé stal maďarským premiérem. Od voleb v roce 2010 je pak předsedou maďarské vlády dodnes.

Viktor Orbán má nepochybně ohromné a zásadní zásluhy na udržení relativní bezpečnosti v prostoru střední Evropy, včetně České republiky. Já bych si dovolil některé z těchto zásluh tady připomenout. Důsledným dodržováním a vymáháním mezinárodního a eurounijního azylového a migračního zákona, podle takzvaných Dublinských dohod, dlouhodobě bránil jižní hranici Evropské unie, zejména v nejsilnějším období masivní nelegální migrace v roce 2014 až 2016, ale poté i dál. Tím zabránil masivnímu přílivu ilegální migrace i do našeho regionu se všemi jejími potenciálními negativními důsledky pro naši i evropskou bezpečnost.

Maďarsko pod vedením Viktora Orbána vybudováním ochranného plotu a důslednou ochranou jižní hranice Evropské unie dlouhodobě udržuje jižní migrační proud pod kontrolou a brání nelegální imigraci do Evropské unie. Současně tvrdým politickým tlakem ve spojení s Českou republikou a dalšími zeměmi Visegrádské čtyřky opakovaně pomáhal a pomáhá zabránit hromadnému azylovému přerozdělování nelegálních migrantů, nejprve pod termínem přerozdělovacích kvót, potom takzvanou vynucenou solidaritou a přesídlováním migrantů do střední Evropy.

Viktor Orbán je i dlouhodobě věrným spojencem České republiky v oblasti hájení práv a národních zájmů suverénních evropských národních států v rámci orgánů Evropské unie a v podstatě rovněž je i lídrem boje za práva národních států proti federalizaci Evropské unie a proti unifikaci a proti přechodu důležitých agend v Radě Evropské unie z jednomyslného hlasování na hlasování kvalifikovanou většinou - to je pro naše národní zájmy zásadně důležité.

V začátcích covidové krize věnovalo Maďarsko České republice 160 plicních ventilátorů a 200 nemocničních lůžek, které zachránily mnoho životů mnoha pacientů. Půjčil České republice 41 tisíc dávek vakcín Pfizer/BioNTech. Jeho nabídku na poskytnutí vakcín Sputnik a Sinopharm pro české občany tehdejší Babišova vláda odmítla. A v poslední době pro nás velmi důležitý Orbánův počin, kdy v rámci jednání o takzvaných protiruských energetických sankcích prosadil, aby z embarga na ruskou ropu byla vyňata ropa přepravovaná ropovodem Družba, což má zásadní dopad na naši ekonomiku, na přežití tisíců firem, udržení tisíců, desetitisíců pracovních míst a na zabránění propadu mnoha českých domácností do příjmové a existenční chudoby, nemluvě o následcích, které potom to má při výpadku petrochemie a dalších přidružených průmyslů.

Za tyto zásluhy o Českou republiku je hoden, aby Česká republika vzdala dík za toto přátelství, za tuto dlouhodobou spolupráci a udělila mu státní vyznamenání Řádu bílého lva I. třídy. Děkuji vám za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama