Mgr. Jiří Kobza

  • SPD
  • Hlavní město Praha
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,14. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.03.2022 22:26:32

Zachraňme Český svaz bojovníků za svobodu

Zachraňme Český svaz bojovníků za svobodu

K vládnímu návrhu státního rozpočtu na letošní rok, který se právě v těchto dnech projednává v Poslanecké sněmovně podávám pozměňovací návrh.

 


V něm navrhuji zvýšit státní finanční příspěvek Českému svazu bojovníků za svobodu na rok 2022 z plánovaného jednoho milionu, což navrhuje vláda, na šest milionů korun -  tak, jako tomu, až do loňského roku, dlouhá léta bylo.

Podotýkám, že se od loňska dodnes neudálo vůbec nic, co by ospravedlňovalo tuto rozpočtovou změnu.

Těchto chybějících pět milionů korun navrhuji odebrat z rozpočtové položky  „Odvody do rozpočtu Evropské unie“.

Snaha o likvidaci organizace pečující o odkaz odboje proti německé okupaci a nacismu

Drastické meziroční snížení státního příspěvku Českému svazu bojovníků za svobodu, o pět milionů korun, tedy o více než 80 procent, považuji za jednak nelogický, ale hlavně neoprávněný, nespravedlivý a čistě politicky (a možná i osobně) a ideologicky motivovaný účelový krok.

Za krok, jehož úmyslem je patrně cíleně a nenávratně  poškodit Český svaz bojovníků za svobodu a jeho členy a v podstatě tak zcela ochromit jeho činnost. Žádný jiný věcný důvod k tomuto opatření neexistuje.

Český svaz bojovníků za svobodu je organizací sdružující občany
(či jejich potomky), kteří nasazovali (a často i přímo položili) své životy v zájmu fyzického přežití československého státu a jeho obyvatel  - nejčastěji v boji s německou okupací a  agresí během druhé světové války.

Jde o desítky let existující a velmi aktivně pracující organizací,
která má tisíce členů a která vyvíjí mnoho různorodých potřebných aktivit.

Pořádá po celém území České republiky každoročně řadu pietních aktů připomínajících památku hrdinů boje za naší národní svobodu, zejména ve druhé světové válce, pečuje o válečné památníky a o válečné hroby.

Dále dlouhodobě rozvíjí vzdělávací a přednáškovou činnost.  Provozuje Památník českého odboje let 1939-1945, kde přímý účastník Pražského povstání a místopředseda svazu, Emil Šneberg, provází návštěvníky, zejména středoškolskou mládež, prostorami bývalé mučírny pražského Gestapa, což zároveň doplňuje sugestivním výkladem očitého svědka tehdejších tragických událostí.

Další důležitou činností svazu je i to, že pečuje o naše dosud žijící válečné veterány a hrdiny odboje.

Státní finanční podpora Českého svazu bojovníků za svobodu je tedy jednoznačně ve veřejném zájmu – jako podpora organizace, jejíž význam pro uchování nezkreslené historické paměti a duchovní integrity našeho národa je nezastupitelný.

Činnost svazu také působí přímo proti stále silnějším snahám
o přepisování výsledků druhé světové války, proti snahám o falšování našich moderních dějin a o rehabilitaci nacismu, posiluje vlastenecké tradice a národní sebeuvědomění.

Zřejmě proto se tak v posledních letech opakovaně stává terčem nevybíravé, v podstatě už permanentní, útočné mediální a politické kampaně, která má za cíl úplné podlomení, v očích jeho protivníků ideálně až ukončení, jeho činnosti.

Nenechme Český svaz bojovníků za svobodu padnout!

V této souvislosti je třeba hodně nahlas zopakovat, že Český svaz bojovníků za svobodu je jedinou funkční a relevantní organizací,
která sdružuje dosud žijící přímé účastníky bojů druhé světové války
za osvobození naší republiky a hají jejich oprávněné nároky, včetně nároků pozůstalých po obětech bojů za naše národní osvobození.

Je tudíž naprosto nedůstojné, aby se potýkala s nedostatkem finančních prostředků na svou činnost, kdy nyní dokonce reálně hrozí i její zánik.

Dostatečná státní finanční podpora Českého svazu bojovníků
za svobodu je naopak ve veřejném zájmu – jakožto podpora organizace, jejíž veřejná osvětová a vzdělávací činnost je pro naši současnou společnost velkým přínosem.

Jiné organizaci s podobným zaměřením činnosti,  Československé obci legionářské, přitom vláda v rozpočtu na letošní rok navrhuje poskytnout provozní dotaci v nezměněné výši, tedy šest milionů korun.
Což, mimochodem, také není příliš mnoho – ale, každopádně, podíl obou těchto organizací na státních rozpočtových prostředcích by měl být minimálně rovnocenný.

Současně zcela jistě platí, že snížení výdajů v položce  „Odvody
do rozpočtu Evropské unie“ o 5 milionů korun je v jejím celkovém, neúměrně vysokém objemu ve výši 60 miliard korun naprosto bagatelní částka.

Předložené řešení financování činnosti a další existence Českého svazu bojovníků za svobodu proto považuji za zodpovědné, schůdné, solidní i rozpočtově přijatelné.

Ve jménu památky bojovníků za naší národní svobodu, suverenitu
a za fyzické přežití našeho státu, nenechme ČSBS padnout!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama