Mgr. Jiří Šesták

  • HOPB
  • České Budějovice
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,72. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.05.2017 9:40:00

Prezident se dostal na samou hranici ústavnosti

Prezident se dostal na samou hranici ústavnosti

„Středečním odvoláním Andreje Babiše sběr podpisů skončil a po domluvě ve vedení Senátu se ústavní žaloba podávat nebude. Senát svým aktivním přístupem v průběhu květnové vládní krize jednoznačně naplnil roli, kterou mu dává Ústava České republiky.

Prezident republiky Miloš Zeman ve středu 24. května po téměř třítýdenním otálení odvolal ministra financí Andreje Babiše. Podepsal rozhodnutí, o které jej již 5. května požádal předseda vlády Bohuslav Sobotka. Středečnímu podpisu předcházela vyjádření prezidenta republiky, která dezinterpretovala Ústavu České republiky. Za všechna jmenujme názor, že koaliční smlouva politických stran je vlastně nadřazená znění Ústavy. Záměrné oddalování a neústavní podmiňování jednoduchého úkonu (podpis odvolání) vedlo některé senátorky a senátory k tomu, že přistoupili k přípravě ústavní žaloby na prezidenta republiky pro hrubé porušení Ústavy. 

Na konci minulého týdne byl text žaloby hotov a členové horní komory jej začali podepisovat. Ve středu už ústavní žaloba obsahovala jména rovné třetiny, tedy 27 senátorek a senátorů s tím, že zhruba další třetina byla připravena dokument podepsat, pokud by prezident Zeman ministra Babiše neodvolal do tohoto pátku. 

Středečním odvoláním Andreje Babiše sběr podpisů skončil a po domluvě ve vedení Senátu se ústavní žaloba podávat nebude. Senát svým aktivním přístupem v průběhu květnové vládní krize jednoznačně naplnil roli, kterou mu dává Ústava České republiky. To bohužel nelze říct o prezidentu republiky, který vzniklou nestabilní situaci neřešil a místo jejího rychlého ukončení dal raději přednost své předvolební kampani v Libereckém kraji, týdenní cestě do Čínské lidové republiky, následnému šestidennímu odpočívání a kouřové cloně v podobě udělení milosti pro mnohonásobného kriminálníka, aniž by ji jakkoliv vysvětlil. 

Příprava textu ústavní žaloby a odhodlání senátorů ji předložit k hlasování v plénu Senátu upozornily současného, ale vlastně i všechny příští prezidenty republiky na případné důsledky, které by jim hrozily při nerespektování našeho základního zákona.“


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama