Mgr. Jiří Zimola

  • Z 2020
  • Nová Bystřice
  • místostarosta
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.08.2016 15:37:00

Firmy tíží nedostatek kvalifikovaných pracovníků

Firmy tíží nedostatek kvalifikovaných pracovníků

Nedostatek kvalifikovaných pracovníků je jedním z nejpalčivějších problémů, který v současnosti trápí jihočeské strojírenské podniky prakticky bez výjimky.

 Personální krize v kovoprůmyslu se již projevuje v takovém rozsahu, že přímo ohrožuje realizaci nových zakázek a další rozvoj firem. Po své úterní návštěvě českobudějovické společností Kern-Liebers CR to konstatoval jihočeský hejtman Jiří Zimola.

Jedinou cestou z této krize je podle hejtmana společný postup škol, kraje, státu, odborů a zaměstnavatelů, který bude motivovat mladé lidi a často i jejich rodiče k zájmu o technické obory už na základních školách. „Představy rodičů o tom, jaký by jejich dítě mělo absolvovat učební obor a jaké najde uplatnění na trhu práce, jsou často velmi zkreslené. Moderní provozy dnes nabízejí práci v čistém prostředí za nadprůměrné mzdy s řadou zaměstnaneckých výhod,“ řekl Zimola a připomněl, že nutností je také změna způsobu financování systému regionálního školství.

Jedním z příkladů perspektivní firmy je společnost Kern-Liebers CR, jejíž vedení úzce spolupracuje s OS KOVO, pravidelně zde rostou mzdy zaměstnanců, naposled v červenci o 3,2 procenta, průměrná měsíční mzda v dělnických profesích dosahuje 25 tisíc korun, zaměstnanci mají pět týdnů dovolené, pobírají 13. a 14. mzdu, mají 37,5 hodinovou týdenní pracovní dobu ve všech směnných provozech, příspěvek na závodní stravování ve vlastní jídelně, dynamicky odstupňované odměny při odchodu do důchodu, příspěvek na penzijní připojištění, odměnu za odpracování plného fondu pracovní doby v každém měsíci, u řady profesí mají flexibilní pracovní dobu a jiné výhody. Firmě přesto chybí lidé.

„Chybí nám obráběči, nástrojaři, lisaři, zámečníci, seřizovači, elektromechanici, technologové i strojní inženýři. Pokud tyto profese nenajdeme a nedokážeme tento problém rychle vyřešit, ať již s pomocí státu, kraje, nebo sami, reálně nám hrozí, že budeme muset některé zakázky muset odmítat a nebudeme moci investovat do nových technologií tak, jak plánujeme. Máme peníze na investice, máme zakázkové portfolio, ale nemáme lidi,“ zdůraznil jednatel Kern-Liebers CR Jaroslav Kopp.

Chybějí už i lidé méně kvalifikovaní

Úplně stejná situace je i v dalších šedesáti jihočeských strojírenských podnicích, kde působí Odborový svaz KOVO. „V kovoprůmyslu dnes neexistuje firma, která by tento problém neměla. Navíc už chybí i lidé méně kvalifikovaní, což bude bohužel možné řešit snad jen importem středně kvalifikovaných pracovníků ze sousedních zemí. Jinak bude hrozit, že někteří zaměstnavatelé budou zvažovat přesun své výroby jinam,“ poznamenal v této souvislosti jihočeský zmocněnec OS KOVO Jan Švec.

Poznamenal, že technické vzdělávání je proto také hlavním tématem pravidelných schůzek krajské tripartity, jejíž význam znovu roste a která po letech stagnace začala pod vedením Jihočeského kraje znovu účinně fungovat.

Jedním z výsledků spolupráce kraje se zaměstnavateli, Jihočeskou hospodářskou komorou a Odborovým svazem KOVO, je například společný projekt „Kariéra s budoucností“, jehož cílem je právě zatraktivnění studia na technických učilištích a středních školách, lepší informovanost žáků základních škol o technických oborech a zvýšení motivace ke studiu na technických školách.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama