Mgr. Jiří Zimola

  • Z 2020
  • Nová Bystřice
  • místostarosta
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.08.2010 18:37:34

Vláda připravuje naši zemi o miliardové dotace z EU

Vláda připravuje naši zemi o miliardové dotace z EU

Místo rozpočtové odpovědnosti předvádí Nečasova vláda jen rozpočtovou destrukci.

Současná vláda Petra Nečase, která se honosně nazývá vládou rozpočtové odpovědnosti, se chová spíše jako vláda rozpočtové destrukce. Jinak si neumím vysvětlit naprosto nepochopitelné škrtání vlády v oblasti evropských peněz. Vládní škrt několika miliard korun na spolufinancování projektů z Evropské unie pro kraje a jejich Regiony soudržnosti je ekonomicky neuvěřitelně nezodpovědný. Z celkových nákladů dává na projekty stát jen 7,5%, stejnou částku doposud hradili žadatelé o dotace, zbylých 85% nákladů hradí fondy EU. Bylo to vyvážené financování, díky kterému se doposud podařilo realizovat v naší zemi mnoho užitečných projektů s nezanedbatelným ekonomickým i sociálním přínosem.

Riziko ztráty miliard korun si bere na politické triko i ministr dopravy Vít Bárta. Jeho rozhodnutí zastavit realizaci železničních a silničních staveb, mnohdy právě financovaných z peněz EU, bude katastrofální pro českou ekonomiku. Nejenže se spolu se stavbami zastaví i přísun evropských peněz na ně, ale není vyloučeno, že ČR bude stamiliony korun z nedokončených projektů EU vracet. Uděláme si tedy v Evropě pěknou ostudu.

V našem Jihočeském kraji škrty ministra Bárty znamenají zastavení už téměř hotového IV. železničního koridoru. Aspoň, že dálnice D3 může pokračovat. Zastavení prací na koridoru ale znamená stop pro firmy, které na jeho stavbě pracovaly. Na to se váže konec zakázek pro subdodavatele, nevyužití práceschopných pracovníků a tedy více lidí na úřadech práce. A v neposlední řadě se tím odsouvá přesun kargo dopravy na železnici. Kamiony tak budou stále brázdit a ničit krajskou silniční infrastrukturu.

Vyzývám proto vládu Petra Nečase a především ministra Víta Bártu, aby se začali chovat ekonomicky zodpovědně a svými nedomyšlenými škrty nepřipravovali naši zemi o miliardové evropské dotace. Právě evropské peníze jsou totiž důležitým ekonomickým impulsem, který musí naše země maximálně využít.

Jiří Zimola, hejtman Jihočeského kraje a stínový ministr pro místní rozvoj za ČSSD
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama