ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,49. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.12.2011 11:52:33

RVŠ se mýlí. Věcný záměr finanční pomoci studentům je připraven dobře

RVŠ se mýlí. Věcný záměr finanční pomoci studentům je připraven dobře

Ministr školství Josef Dobeš vyvrací nepravdivé informace Rady vysokých škol, která tvrdí, že věcný záměr zákona o finanční pomoci studentům je nepřipravený, vlastní text záměru je příliš krátký a většinu materiálu tvoří doprovodné texty.

„Věcný záměr zákona má popisovat základní principy, nikoli detaily,“ vysvětluje ministr školství a dodává: „Předložený materiál má i s přílohami 90 stran a vše, co obsahuje, je povinnou součástí věcného záměru.“ V rámci studie proveditelnosti (RIA), která hodnotí dopady regulace na státní rozpočet a ekonomickou situaci studentů, je v materiálu uvedeno několik variant řešení. Nejvhodnější varianta je popsána zhruba na 8 stranách, ale veškerý další text je nutnou a nedílnou součástí materiálu..

„Rada vysokých škol také říká, že ke stručnému materiálu ministerstva vytvořila 134 stran připomínek. Tyto počty jsou však rovněž zavádějící, protože RVŠ zkopírovala do svých připomínek celý věcný záměr zákona o finanční pomoci studentům. Bez těchto pasáží by připomínky byly zhruba na třech stranách,“ uvádí ministr Dobeš. Zároveň potvrzuje, že veškerými připomínkami se bude ministerstvo zabývat a vypořádá je.

Na pravou míru je třeba uvést i informace týkající se finančních prostředků určených na přípravu zákona o vysokých školách a zákona o finanční pomoci studentům. Původní rozpočet projektu na reformu terciárního vzdělávání, jehož součástí jsou i oba uvedené zákony, počítal s částkou 91 mil. Kč.  Ministr Josef Dobeš po svém nástupu do resortu školství tento rozpočet revidoval a snížil o polovinu.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama