Mgr. Kateřina Valachová, Ph.D.

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.09.2019 19:34:00

A z 15 % je najednou 5 %. Takhle se sliby neplní

A z 15 % je najednou 5 %. Takhle se sliby neplní

Komentář na facebookovém profilu k navyšování mezd ve školství

Jsem ráda, že odbory podporují návrh státního rozpočtu na rok 2020. A chápu, že školské odbory požadují splnění opakovaného slibu zvýšení platů učitelů o 15 procent. Naprosto je v tom podporuji.
Zvláště, když teď čtu, že ministerstvo školství plánuje přidat každé učitelce a učiteli měsíčně 1750 korun. Nějak mi to nevychází. Hodně mi to nevychází. Přitom jsem přesvědčená, že počítat umím – ostatně mám maturitu z matematiky a vedle právnického i jisté ekonomické vzdělání.

Kromě maturity z matematiky mám také poměrně dobrou paměť. Na posledním školském výboru, kde jsme diskutovali o platech učitelek a učitelů, jsme jako poslanci měli starost o plnění vládních slibů daných školství (máme zde třeba vládním programem daný cílový stav růstu platů učitelů k roku 2021). Připomínali jsme platná doporučení školského výboru o meziročních růstech platů o 15 procent. Nabízeli jsme i pomoc a podporu. Ministr školství nás ujistil, že rozpočet je OK a bude i nadále trvat na tom, aby se dynamicky zvyšovaly učitelské platy a dohnaly tak platy ostatních vysokoškolských profesí.

Tak jsem teď na rozpacích. Pochopili novináři špatně onu informaci o přidání 1750 korun každému učiteli nebo nám pan ministr na výboru neříkal tak úplně pravdu?

S tímhle růstem platů v roce 2020 vládní program skutečně nelze splnit. Těch 1750 korun skutečně a ani náznakem neznamená 15 procent. A dokonce ani zdaleka 10 procent pro každého učitele. Ono je to sotva pět procent.

Přičemž pokud mají státní zaměstnanci dostat přidáno 1500 korun měsíčně, učitelé 1750 korun měsíčně, tak zjevně nenasadíme ani žádnou velkou dynamiku „dohánění“ platů vysokoškolsky vzdělaných lití těmi platy učitelskými.

Už tomu moc nerozumím. Začínám mít pocit, že jedinými „mazanými“ jsou představitelé průmyslu, kteří růst platů učitelů o patnáct procent jednoznačně podporují. Je to jasné – dobře vědí, že prosperitu a ekonomickou dynamiku mohou zemi zajistit jen vzdělaní lidé. Že bez nynějšího kvalitního školství půjdou k šípku budoucí zisky podniků, čili jejich zisky. Což se bez nyní kvalitně zaplacených učitelek a učitelů i stane.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama