Mgr. Kateřina Valachová, Ph.D.

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.01.2021 13:57:00

Je důležité nemalovat čerta na zeď

Je důležité nemalovat čerta na zeď

Projev na 79. schůzi Poslanecké sněmovny 27. ledna 2021 k zákonu o daních z příjmů

 Děkuji, pane předsedající, kolegyně, kolegové, vážená vládo,

dostupné bydlení je něco, o co usilujeme dvě možná tři dekády, aby to v České republice skutečně platilo a skutečně fungovalo. A všichni víme, že zejména v případě mladých rodin, ale také seniorů to zdaleka pravda není. Tady odkazuji na předkladatele Jana Birkeho, tak jak popsal tvrdá data, jak si stojíme. Jeden z důvodů je ten, v minulých dekádách jsme věnovali větší pozornost vlastnickému bydlení a menší pozornost nájemnímu nebo družstevnímu bydlení. A smyslem tohoto zákona je podpořit moderní družstevní bydlení a vlastně i nájemní bydlení tak, aby opravdu bydlení bylo dostupné směrem k mladým rodinám s dětmi především a směrem k seniorům.

Je to zkrátka šance, aby bydlení nebylo jako právo na papíře, ale aby každý si to mohl odžít a za rozumný peníz měl slušné a důstojné bydlení. To je hlavní cíl tohoto návrhu. Druhý cíl je celkově podpořit zrychlení výstavby takových bytů v České republice. A třetí cíl, neméně důležitý, je ten, abychom to v tomto funkčním období stihli. A já bych vás o to všechny chtěla poprosit. Jak už tady zaznělo, čas nám šlape na paty a myslím si, že jsme hodně v dostupném bydlení například za posledních pět let odpracovali, nicméně zákona jsme se pořád nedočkali, to jsme zkrátka ještě nezvládli prosadit. Není to tak jednoduché. Ty zájmy, jak to tady bylo popsáno paní ministryní, ale i předkladatelem Janem Birkem, jsou různé a není jednoduché je skloubit. Ale já věřím tomu, že právě naše Sněmovna, tato Sněmovna ta nová pravidla schválit dokáže a že dostupné bydlení opravdu prosadíme. Jak říkám, především je to šance pro mladé rodiny s dětmi a seniory.

Poslední právní poznámka k tomu, co, vaším prostřednictvím, říkal Dominik Feri, je důležité nemalovat čerta na zeď, ale také se podívat na to, jak se v Rakousku, v Německu, nebo ve Francii přistupuje k podpoře družstevního bydlení, ale i nájemního bydlení, že to nejsou sprostá slova. Tyto země na rozdíl od nás nemají žádnou zkušenost se socialismem, takže vás ubezpečuji, že družstevní bydlení není sprosté socialistické slovo, není to nemožné. Naopak je to součást práva těchto moderních zemí a myslím si, že pokud máme velké úspěchy a zkušenost před rokem 1989 s velkým množstvím bytů v rámci družstevního práva a družstevnictví, které umožnilo, aby lidé mohli bydlet a obrovské množství lidí mohlo bydlet, tak abychom na tu praxi navázali, zmodernizovali tyto instituty a po vzoru těch západních zemí kolem nás družstevní bydlení podpořili.

Děkuji vám za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama