Mgr. Kateřina Valachová, Ph.D.

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.01.2016 7:37:00

Memorandum není plácnutí do vody. Je určitou deklarací, že peníze nepromrháme

Memorandum není plácnutí do vody. Je určitou deklarací, že peníze nepromrháme

Ve školství je třeba táhnout za jeden provaz. A jak konkrétně, to říká memorandum o spolupráci mezi ministerstvem školství, kraji a obcemi.

Financování regionálního školství a školních družin, rozšíření kapacit mateřských a základních škol, odměňování pedagogů či podpora talentovaných a nadaných žáků. Tyto a další oblasti budou intenzivněji víc než dříve společně řešit stát a samosprávy. Vyplývá to z memoranda o spolupráci, které podepsala ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová s představiteli krajů, měst a obcí.

„Pokud vzdělávání myslíme vážně, je spolupráce ve školství mezi státem, kraji a obcemi naprosto nezbytná,“ řekla ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová a dodala: „Memorandum není plácnutí do vody, stanovuje konkrétní kroky a společné činnosti v letošním roce. Je také určitou deklarací, že peníze nepromrháme, ale do poslední koruny je využijeme pro kvalitní vzdělávání našich dětí.“ 

„Děkuji paní ministryni za systémový přístup ke vzdělávání a také, že se jí po letech podařilo navýšit finance na tuto oblast. Jako kraje Kateřinu Valachovou podporujeme v její dlouhodobé vizi rozvoje českého a moravského školství,“ řekl předseda Rady Asociace krajů ČR a hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek a dodal: „Jsem také rád, že jsme se shodli na vzniku pracovní platformy, která bude mít na starosti inkluzi. Vznikne v nejbližších dnech a budou v ní odborníci ze státní správy, krajů, měst a obcí.“ „Otázka společného vzdělávání je pro města a obce velmi důležitá, intenzivně jsme ji řešili i na naší Komoře statutárních měst. Máme v ní řadu otazníků a jsem rád, že nejen o inkluzi chce s námi paní ministryně dále debatovat,“ řekl předseda Svazu měst a obcí ČR a starosta Kyjova František Lukl a dodal: „Budeme hledat společnou cestu, jak společné vzdělávání naplnit. Věřím ve věcnou debatu, která povede ke zdárnému cíli. A také děkuji výbornou spolupráci s Asociací krajů, která ukazuje, že ve společných tématech táhneme za jeden provaz.“

Novela, která od září 2016 upravuje společné vzdělávání, se podle ministryně projeví až od ledna 2017. Kateřina Valachová s ní sama není spokojená, protože nejsou jasně vyčíslené náklady, které si změna legislativy vyžádá. Věří, že se je podaří vyčíslit letos v únoru a také zohlednit ve výdajových rámcích státu. Chce o tom jednat s ministrem financí. Aktuální odhady ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy počítají s výdaji nejméně 1 mld. Kč v roce 2017 a nejméně 1,5 mld. Kč v roce 2018. Tyto peníze je třeba zohlednit ve státním rozpočtu.

Debatovat se budou i na jednání dohodnuté pracovní platformy k inkluzi. Samosprávy se obecně shodují, že nelze živelně přijímat změny zákonů, aniž by se předem zajistily potřebné finance, které s novými právními předpisy souvisí. Kraje, města a obce budou podporovat MŠMT, aby se peníze nutné na vzdělávání podařilo získat.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama