Mgr. Kateřina Valachová, Ph.D.

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.05.2016 14:04:00

Zajištění míst pro všechny děti považuji za svoji zásadní prioritu

Zajištění míst pro všechny děti považuji za svoji zásadní prioritu

Vláda podporuje rozšíření kapacit v mateřských a základních školách. Letos díky fondu MŠMT vznikne 1400 nových míst. Rozšiřování kapacit škol v lokalitách, které se potýkají s jejich nedostatky, si Vláda ČR vytýčila jako jeden ze svých úkolů.

V rámci příslušného programu už MŠMT rozdělila za poslední dva roky 246,5 mil. Kč, letos to bude dalších 453,5 mil. Kč. Ministryně Kateřina Valachová a předseda vlády Bohuslav Sobotka jednali o navyšování kapacit MŠ a ZŠ v sobotu 7. 5. při své návštěvě v Jihomoravském kraji a navštívili také podpořenou školu v Čebíně a školku v Jiříkovicích.

Z programu Rozvoj výukových kapacit mateřských a základních škol zřizovaných územně samosprávnými celky, který byl zřízen na návrh MŠMT v roce 2014, bude až do roku 2021 rozděleno celkem 1,5 mld. Kč. Zatím byly realizovány dvě výzvy, ze kterých bylo do 1. 4. 2016 registrováno 49 akcí, z nichž vznikne 49 nových tříd mateřských škol pro 1 136 dětí a 41 kmenových učeben základních škol pro 1 181 žáků.

„Zajištění míst v mateřských školách i v základních školách pro všechny děti považuji za svou zásadní prioritu. Dostatek míst v mateřských školách je důležitý pro kvalitu vzdělávání dětí i pro volbu rodičů, kde a jak chtějí své děti vzdělávat,“ řekla ministryně Valachová.
 
V rámci třetího kola výzvy pro rok 2016 bylo schváleno 11 projektů mateřských a 16 projektů základních škol, jejichž realizací vznikne 62 nových tříd mateřských škol a základních škol pro 1 400 dětí a žáků.
 
„Jsem rád, že se nám daří budovat nová místa ve školkách a základních školách. Naším cílem je zajistit kvalitní a dostupné vzdělávání pro všechny. K tomu patří také důstojné podmínky pro práci učitelů, podporuji proto požadavek ministryně Valachové na navýšení platů učitelů o 10 procent,“ řekl předseda vlády Bohuslav Sobotka.
 
MŠMT bude nadále koordinovat také zacílení výzev v programech jednotlivých rezortů, které poskytují dotace na budování kapacit škol a školských zařízení.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama