Mgr. Kateřina Valachová, Ph.D.

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.04.2021 18:43:00

Zvýšení ošetřovného ze stávajících 70 na 80 %

Zvýšení ošetřovného ze stávajících 70 na 80 %

Projev na 96. schůzi Poslanecké sněmovny dne 1. 4. 2021 k návrhu na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 438/2020 Sb., o úpravách poskytování ošetřovného v souvislosti s mimořádnými opatřeními při epidemii a o změně zákona č. 187/2006 Sb.

Děkuji, pane předsedající. Vážený pane ministře, vážené kolegyně a kolegové, dovolte, abych vám stručně představila návrh zákona na zvýšení ošetřovného rodičů po dobu uzavření škol a COVID-19, tzv. krizové ošetřovné.

Kolegové a kolegyně, je mi ctí vést skupinu všech poslanců, všech politických stran a prezentovat tady tak při předkladu shodu napříč politickým spektrem na zvýšení ošetřovného rodičů v době mimořádného uzavření škol a v době, kdy toto trvá velmi dlouho a je jasné, že rodiny se musí vypořádat v době covidové nejen s těžším slaďováním rodinného a pracovního života, ale také s výpadky příjmů, které čím déle trvají, tím samozřejmě mají vliv na ekonomickou kondici rodin s dětmi. Je to tedy dle mého soudu přirozený krok ve prospěch rodin s dětmi a také slaďování rodinného a pracovního života.

Zvýšení se navrhuje ze stávajících 70 na 80 %. Je to tedy obdobný přístup, který jsme zaujali minulý rok, a také přidáváme nároky týkající se dětí, které jsou starší deseti let, ale zároveň mají nějaké zdravotní postižení a sníženou soběstačnost a přítomnost rodičů právě z hlediska zajištění kvalitního vzdělávání je nutná.

Na rozdíl od předchozího ošetřovného v minulém roce zůstává hranice deseti let u dětí. Podotýkám, že jsme o tom vedli velké debaty, ale protože nám jde o rychlé zvýšení ošetřovného a rychlou pomoc rodinám s dětmi, a to zpětně od 1. března, tak jsme se dohodli se všemi poslanci a poslankyněmi, oněmi zástupci napříč politickým spektrem, že učiníme tuto rychlou změnu, na které se stoprocentně shodneme, a případné diskuse budeme vésti dál.

Já osobně bych byla pro zvýšení až do 12 let. Myslím si, že je pro to i řada právních důvodů. Stejně tak podporuji změny, které budeme projednávat v následujících týdnech, týkající se možnosti pobírat ošetřovné také z hlediska osob dalších blízkých. Jde o to, zkrátka dát prostor zejména v době covidu sladit pracovní a rodinný život a zajistit kvalitní péči o děti a kvalitní vzdělávání.

Dámy a pánové, také samozřejmě chci dát jenom příklad, jak vypadá zvýšení ošetřovného v praxi. Konkrétně například u všeobecné zdravotní sestry bez specializace, pokud má čistého 25211 Kč průměrně za rok, tak stávající ošetřovné činí 19260 Kč, nově navrhované 21990 Kč. Pokud se jedná například o svářeče, tak čistá mzda je v tuto chvíli 27263 Kč a zase srovnání toho stávajícího zvýšeného ošetřovného je 20970 Kč a nově 23970 Kč. Říkám to schválně, protože stále je rozdíl mezi těmi, kteří chodí do práce nebo kteří musí s ohledem na uzavřené školy zajistit náročné sladění rodinného a pracovního života, péči o děti a jejich kvalitní vzdělávání. Domnívám se, že spolu s návratem dětí do škol, který byl dnes představen, a dalšími kroky vlády, jako je zajištění vzdělávání dětí pro integrovaný záchranný systém, zdravotní sestry a sociální pracovníky, je to vyvážený kompromis.

Dámy a pánové, jsem ráda, že jsme se shodli na této novele a prosím vás za všechny předkladatele všech politických stran, podpořme rychlým hlasováním zvýšení ošetřovného, podpořme rodiny s dětmi.

Děkuji vám za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama