Mgr. Lenka Jaklová

  • TOP 09
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,1. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.04.2012 15:09:52

Petice za záchranu kina Centrál v Hradci Králové

Petice za záchranu kina Centrál v Hradci Králové

Je pro mne záhadou, když se z médií dovídám, že náměstek primátora, v jehož gesci je kultura – a má tedy v popisu práce také starost o kino Centrál (jehož do spirály dluhů přivedlo občanské sdružení Pro-Centrál) – podepsal petici za jeho záchranu.

  Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE

V nedávné minulosti jsem podepsala několik petic  - proti drastickému snížení ročního grantu města Brna špičkovému divadlu Husa na Provázku, proti systému parkování v ulicích města Hradce Králové (ATOL) a mimo jiné i proti neprozíravému zvyšování DPH na knihy. Vždy jsem tak vyjadřovala vůli a nespokojenost části občanské společnosti, která upozorňuje politiky na šlápnutí vedle a na nutnost podívat se na věci jinak – očima těch, kterých se téma bytostně dotýká.

Čas od času se pak stane, že Ti, kteří původně podepisují petice, jednoho dne vstoupí do aktivní politiky, aby mohli věci ovlivňovat přímo, účinněji, s vědomím odpovědnosti a bez zprostředkování jiných. Takovou cestu jsem volila v Hradci Králové a předpokládám, že podobnou motivaci měli i ostatní zastupitelé.  

Proto je pro mne záhadou, když se z médií dovídám, že náměstek primátora Josef Krofta, v jehož gesci je kultura a má tedy v popisu práce také starost o kino Centrál (jehož do spirály dluhů přivedlo  občanské sdružení Pro-Centrál)  – podepsal petici za jeho záchranu.

Rozumím návštěvníkům kina Centrál, že z kusých či zkreslených informací mohli vyvodit, že jejich oblíbenému artovému kinu zvoní hrana.  A snad je možné porozumět i zastupiteli Leoši Kučerovi (představitel občanského sdružení Pro-Centrál), proč z těchto diváků učinil svá rukojmí. Zoufalí lidé dělají zoufalé věci.

Čemu však nemohu přijít na kloub, proč náměstek města podepisuje petici, jejímž adresátem je tak či onak on sám. I v Čechách je už poměrně běžné, že politik, který neuspěje s prosazením svých představ a vizí, rezignuje.  Je však zcela neobvyklé, aby se uchýlil k podepisování petic.

O to víc vítám informaci, že během včerejšího setkání jednali někteří zastupitelé města Hradce Králové (z iniciativy Změny pro Hradec) se zástupci petičního výboru. V dobré vůli hledali řešení, jak to udělat, aby zadlužené kino mohl co nejrychleji převzít nový důvěryhodný provozovatel. Setkání předcházela důkladná analýza zastupitele Adama Záruby, kterou lze najít na webu hradeckého magistrátu:http://www.hradeckralove.org/hradec-kralove/par-slov-ke-kauze-centra.  

Na rozdíl od petičního textu jde o četbu vyžadující soustředění a značnou trpělivost. Věřím však, že čtenář, který dočte až do konce, bude mít jasno, proč i zastupitelé TOP 09, kteří svým voličům slíbili odpovědné hospodaření s majetkem města, hlasovali pro to, aby kino Centrál dostalo v nových rukách novou šanci.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama