Mgr. Libor Vondráček

předseda Svobodných
  • Svobodní
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,56. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.06.2020 8:39:00

Co spojuje jádro a biopaliva? Strašení a pokrytectví

Co spojuje jádro a biopaliva? Strašení a pokrytectví

Před měsícem jsem se ptal, co spojuje jadernou energii a biopaliva. Padaly dobré nápady, ale to co jsem měl celou dobu na mysli já, nepadlo. Bylo to strašení a pokrytectví.

 Ti stejní lidé, co vyčítají strašení migranty jedněm, sami straší kvůli fosilním palivům a dokonce kvůli jádru.

Nebýt strašení přicházejícího z Rakouska mohl být Temelín už dávno dvakrát výkonnější než dnes, a i proto se podílím na zakládání spolku podporujícího myšlenku dostavby této jaderné elektrárny.

Naštěstí to u nás nedospělo do tak absurdní situace jako v Rakousku, abychom už postavenou elektrárnu ani nespustili. A vzhledem k menšímu potenciálu vodních elektráren v ČR bychom si takovou absurdnost mohli také méně dovolit.

Kvůli jednomu strašení jsme otevřeli “poloviční Temelín” a kvůli druhému strašení roste na okolních polích plno řepky.

Z ní získáte sice super olej, ale hlavně získáte 90 Kč z každé nádrže auta pokud patříte mezi “vyvolené zpracovatele biopaliv”. Takže se vyplatí jí pěstovat mnohem víc než třeba před 20 lety.

Svobodní přitom už v roce 2010 tvrdili, že dotace do řepky kvůli přimíchávání do paliv škodí nejen ekonomice jako jiné dotace, ale i naší krajině – proto tuto povinnost chceme od té doby zrušit.

Povinnosti z EU, kterými se to tehdy odůvodňovalo, už dnes neplatí, a ani tehdy neměla být hloupá směrnice záminkou pro podpoření devastace českého trhu a přírody.

Zajímavostí je, že poslanci udělali z pěstování řepky mnohem výhodnější byznys na mimořádné schůzi den před volbami v roce 2010.

Pro hlasovala většina Zelených, TOP09, ČSSD (kde se zdržel jen Stanislav Křeček), KDU-ČSL a KSČM. Čestný byl jen klub ODS, který dodal pro návrh “pouhých” 18 hlasů z 77.

Přehled hlasování máte ZDE.

Na Svobodné se můžete spolehnout, že takto pokrytečtí a iracionální nebudou. Mají to ve svém programu:

„Ekologická politika prováděná ve jménu environmentalistické ideologie často přírodě – a lidem zejména – škodí, právě proto, že je poplatná ideologii. Příkladem je tzv. kjótský protokol a evropská politika obchodování s povolenkami na emise CO2. Realizace této politiky vede k přesouvání výroby do Číny či Indie, kde často při výrobě energie i spotřebního zboží dochází k větším emisím škodlivin než ve vyspělejších evropských zemích. Dalším příkladem je politika povinného přimíchávání biopaliv do benzínu a nafty, které zdražuje potraviny a způsobuje nedostatek základních životních potřeb v chudých zemích.“

„Svobodní jsou také pro zrušení nehospodárné povinnosti přidávat do pohonných hmot biopaliva. Považují to za nehospodárné i nešetrné k životnímu prostředí. Po jeho zrušení klesnou ceny pohonných hmot.“

„Stát také nesmí bránit výstavbě dalších bloků jaderných elektráren [Moratorium vyhlášené vládou ODS, lidovců a Zelených oddálilo možnost rozšíření tohoto konkurenceschopného energetického zdroje.].“


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama