Mgr. Libor Vondráček

předseda Svobodných
  • Svobodní
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,57. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.07.2023 7:17:00

Ministr financí Zbyněk Stanjura má problém

Ministr financí Zbyněk Stanjura má problém

Komentář na veřejném facebookovém profilu strany k zvyšování daní petikoaliční vládou

 Ministr financí Zbyněk Stanjura má problém. Podle dat ČNB a spořitelnám v letošním prvním čtvrtletí klesl meziročně zisk o přibližně 2,4 miliardy Kč na asi 21 miliardy korun. Díky zavedení tzv. windfall tax si měla státní kasa polepšit o 100 miliard Kč. Nyní to však vypadá, že půjde pouze o jednotky miliard Kč.

Nově zveřejněná čísla komentoval také náš předseda Libor Vondráček, kterému data jen nahrávají k jeho dřívějším slovům. „Na tzv. windfall tax se vybere mnohem méně, než kolik vláda v čele s ministrem financí původně očekávala. Dnes už to připouští i ministr financí. Právě my, Svobodní, jsme na tuto skutečnost upozorňovali už od prvopočátku a opakovaně. Daň z mimořádných zisků je nejen nespravedlivá, protože jednotlivá odvětví, která postihne, byla vybrána často náhodně, ale zároveň bylo dopředu zjevně, že pokladnu nenaplní. Vyšší daně totiž zvlášť při extrémních sazbách daně neznamenají vyšší výběr. Naše slova se v tomto potvrdila,“ konstatoval Libor Vondráček.

„Byli bychom rádi, kdyby to ministr financí konečně pochopil. Teď už na to totiž má i konkrétní data, která mluví jasně. Na této speciální dani se nevybere téměř nic,“ dodal předseda Vondráček s tím, že Svobodní mají lepší nápady, jak vyrovnat rozpočet. „A opakujeme je neustále dokola. Rušení dotací a státní agendy musí být první krok,“ apeloval.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama