Mgr. Lubomír Metnar

  • BPP
  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,26. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.02.2020 19:33:00

Kdo nezná svoji historii, má pak problémy s budoucností

Kdo nezná svoji historii, má pak problémy s budoucností

Rekonstrukce Armádního muzea Žižkov patří v současnosti k jednomu ze zásadních aspektů činnosti a aktivit Vojenského historického ústavu Praha.

 Je vzhledem ke své rozsáhlosti a stavebně technické náročnosti i významným počinem v rámci celého resortu obrany. Jakým způsobem práce probíhají, o tom se přesvědčil i ministr obrany Lubomír Metnar, který v doprovodu ředitele VHÚ, brigádního generála Aleše Knížka, stavbu navštívil.

Komplex budov Armádního muzea Žižkov v Praze 3 prochází první generální rekonstrukcí ve své již téměř devadesátileté historii. Budova tehdejšího Vojenského muzea byla postavena ve funkcionalistickém duchu v letech 1927-1931 pro Památník osvobození, architektem byl Jan Zázvorka, který rovněž navrhl podobu blízkého Národního památníku na vrchu Vítkov. Budova byla postavena z finančních prostředků občanů Československa, ministerstva obrany a osobního fondu T. G. Masaryka.

Rekonstrukcí vznikne jedno z největších vojenských muzeí v Evropě

Kompletní rekonstrukce Armádního muzea Žižkov byla zahájena na konci léta roku 2018 a jejím základním smyslem jen nejen oživení budovy a její modernizace, ale také podstatné rozšíření veřejnosti přístupné muzejní části, respektive výstavní plochy. Ta by se měla oproti dřívějšku zvětšit trojnásobně, celkem o 3 650 metrů čtverečních. Tím vznikne jedno z vůbec největších vojenských muzeí v celé Evropě.

Ministr Lubomír Metnar si při návštěvě armádního muzea ve čtvrtek 27. února prošel všechny části budovy a provázen ředitelem VHÚ brigádním generálem Alešem Knížkem se mohl blíže seznámit se stavem rekonstrukčních prací, ale mohl také již nahlédnout do budoucnosti a nové koncepce muzea. V současnosti už dostávají tvar především nové rozměrné prostory v podzemí areálu – i díky nim se výstavní plocha muzea podstatně rozšíří.

Zástupci společnosti Metrostav, která rekonstrukci v současné etapě realizuje, ministra také seznámili s postupem konkrétních prací a jejich harmonogramem. Vzhledem k tomu, že budova byla před rokem 1989 nepříliš vhodným způsobem upravována a docházelo k poškozování některých částí, došlo nyní především v oblasti statiky a izolací k některým stavebním komplikacím. Proto se také o něco posouvá termín dokončení, který je nyní plánován na rok 2022.

Ministr obrany: Jde o důležitou událost nejen pro armádu a ministerstvo, ale především pro ČR a její občany

„Jde o náročný projekt a jsem rád, že dnes mohu vidět celou stavbu na vlastní oči," zmínil při návštěvě ministr obrany Lubomír Metnar. „Je pro nás stěžejním úkolem, abychom Armádní muzeum Žižkov obnovili a vdechli mu na další desítky let nový život. Rekonstruujeme skutečně celý areál, muzejní i správní budovu. Muzeum bude sloužit jako centrální vojenské muzeum České republiky, jehož expozice zahrnou celé naše vojenské dějiny od 9. století až po současné mise Armády České republiky. Chtěl bych v této souvislosti poděkovat všem, kteří se v minulých letech podíleli na přípravě rekonstrukce, samozřejmě děkuji i těm, kteří se na ní stavebně nyní podílejí. Pro nás všechny jde skutečně o důležitou událost - pro armádu, ministerstvo, především však pro náš stát, Českou republiku a její občany. Je třeba si minulost připomínat, protože kdo nezná svoji historii, má pak problémy se svojí budoucností. Pevně věřím, že se nové budovy zaskví v celé své kráse a návštěvníci budou moci obdivovat novou a rozsáhlou expozici," uvedl ministr obrany Lubomír Metnar.

Nový hlavní vchod, atraktivní kavárna i zastřešení dvorany

Stavební práce se nyní týkají především hrubé stavby, vedle podzemních prostor vzniká také nový hlavní vchod do muzea, připravuje se vstupní část před ústředním schodištěm, intenzivně se renovují prostory v nejvyšším patře západního traktu, kde vznikne atraktivní kavárna připomínající svým stylem první republiku třicátých let. A roste rovněž jedna z nejviditelnějších částí nové podoby areálu, a to zastřešení ústřední dvorany. Dvorana byla původně otevřená a bez možnosti širšího využití. Po rekonstrukci zde vznikne jak plocha pro umístění některých exponátů, tak velkorysý prostor určený pro reprezentativní společenské akce, konferenční, koncertní, filmové či jiné události.

Ředitel VHÚ Praha: Návštěvníci spatří tisíce sbírkových předmětů z depozitářů

Ředitel Vojenského historického ústavu Praha, brigádní generál Aleš Knížek, k chystané nové podobě Armádního muzea Žižkov dodává: „Několikanásobné rozšíření plochy muzea umožní nejen důstojné připomínání všech, kdo bojovali za naši národní samostatnost, ale i komplexní pojetí našich vojenských dějin od středověku až po současné zahraniční mise Armády České republiky. Návštěvníci budou mít možnost spatřit tisíce sbírkových předmětů, které nuceně odpočívaly v depozitářích Vojenského historického ústavu Praha. Budoucí podoba Armádního muzea Žižkov velmi uváženě kombinuje konzervativní muzejnictví s moderním pojetím, přičemž hlavní důraz klade na vystavované unikátní předměty, jež doplní audiovizuální prvky."

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama