Mgr. Lubomír Metnar

  • BPP
  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,26. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.01.2020 18:15:00

Rozpočet letos přesáhne 75 miliard, cílem je další modernizace a posílení armády

Rozpočet letos přesáhne 75 miliard, cílem je další modernizace a posílení armády

Rozpočet v resortu obrany pro letošní rok činí 75,5 miliardy korun. Je to částka o 13% vyšší než v roce 2019, kdy byl rozpočet nižší o necelých devět miliard korun. Na investice půjde téměř čtvrtina letošního rozpočtu, tedy přes osmnáct miliard koru

Rozpočet na obranu v posledních letech stále roste. „Cílem je modernizovat a posílit naši armádu,“ vysvětlil ministr obrany ČR Lubomír Metnar. Resort obrany modernizuje armádu podle koncepcí schválených na řadu let dopředu. Vláda nedávno schválila Koncepci výstavby Armády ČR do roku 2030 a rozvoj se řídí také dalším plánem, Dlouhodobým výhledem pro obranu 2035.

Snaha o co nejlepší výzbroj a výstroj pro vojáky

„Modernizace armády je moje absolutní priorita. Děláme maximum pro to, aby naši vojáci měli k dispozici tu nejlepší výzbroj a výstroj,“ zdůraznil ministr Metnar. Například jen v roce 2019 uzavřel resort obrany smlouvy a rámcové dohody na techniku, výzbroj a výstroj za 43 miliardy korun. Armáda díky nim dostane například 62 obrněných vozidel Titus, více než 70 nákladních vozů Tatra, 7 lehkých průzkumných vozidel, tisíce balistických přileb nebo mobilní rušiče Starkom. Uzavřeny byly mezivládní smlouvy na nákup osmi mobilních radiolokátorů MADR z Izraele a dvanácti víceúčelových vrtulníků z USA. S výrobcem byl podepsán kontrakt na nákup dvou nových letounů CASA a modernizaci čtyř současných.

Vyzbrojování a modernizace české armády budou stejným tempem pokračovat i v roce 2020. Ministerstvo obrany plánuje formou smluv završit několik dalších strategických projektů, které mají zásadní význam pro zajišťování obrany ČR a plnění závazků naší země v rámci NATO. Armáda by díky tomu měla do budoucna získat 210 nových pásových bojových vozidel pěchoty, 52 děl ráže NATO a systém řízení palby, malý dopravní letoun, tisíce nových českých ručních zbraní, přes třicet tisíc balistických vest, protiletadlový raketový komplet a další výbavu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama