Mgr. Lubomír Metnar

  • BPP
  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,26. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.11.2019 14:01:00

Zcela novou zahraniční aktivitou bylo zapojení do alianční iniciativy

Zcela novou zahraniční aktivitou bylo zapojení do alianční iniciativy

Projev na 35. schůzi Poslanecké sněmovny 7. listopadu, Informace o nasazení sil a prostředků rezortu Ministerstva obrany v zahraničních operacích v roce 2018.

 Děkuji za udělení slova, pane předsedající. Hlavním obsahem materiálu jsou informace o politických, vojenských a finančních aspektech působení českých jednotek a vojáků v roce 2018 v Afghánistánu, Kosovu, Bosně a Hercegovině, v Pobaltí, na Sinajském poloostrově, Golanských výšinách, ve Velké Británii, Maliské republice, Iráku a v Itálii. Součástí materiálu je také informace o projektech rychlého dopadu. To jsou malé projekty realizované s cílem získání podpory místního obyvatelstva či spolupracujících ozbrojených sil hostitelské země. Tyto projekty byly v roce 2018 realizovány pouze v Afghánistánu a informace o stavu zapojení ČR do misí OSN v roce 2018 a o příležitostech a možnostech pro působení České republiky v těchto misích, která je přílohou materiálu na základě usnesení Bezpečnostní rady státu ze dne 9. června 2015.

V závěru roku 2017 vznikla potřeba navýšit počet vojáků v některých zahraničních operacích, a to již v průběhu roku 2018. Konkrétně se jednalo o mise v Afghánistánu, Mali a Iráku. V souladu s tím byl v polovině roku 2018 schválen nový mandát k působení sil a prostředků rezortu Ministerstva obrany v zahraničních operacích, který zmíněné navýšení již v roce 2018 zohledňuje a platí do konce roku 2020.

Podobně jako v předchozích letech tak i v roce loňském zůstala pro Českou republiku mise Resolute Support v Afghánistánu tou nejnáročnější. V září došlo k posílení našeho vojenského kontingentu o dva týmy instruktorů pro výcvik speciálních sil afghánské armády a policie a v provincii Lógar a Herát celkem o 90 vojáků. Vedle úkolů plněných v rámci alianční mise zajišťovali příslušníci Vojenské policie ochranu velvyslance a Zastupitelského úřadu České republiky v Kábulu. Bohužel ve druhé polovině roku 2018 v měsíci srpnu a říjnu došlo v souvislosti s plněním úkolů právě v misi Resolute Support v Afghánistánu ke čtyřem úmrtím českých vojáků a sedmi těžkým zraněním.

Další významnou oblastí našeho zahraničního působení byla podpora boje proti Daeš v Iráku v rámci globální koalice. Po celý rok 2018 v Iráku působil letecký poradní tým, dále výcviková jednotka Vojenské policie a výcviková jednotka chemického vojska. V říjnu a v listopadu 2018 došlo k výraznému posílení naší vojenské přítomnosti ve výcvikové misi Evropské unie v Mali, a to o 70 vojáků. Vedle plnění dosavadních úkolů došlo k poskytnutí ochrany sil, a to v prostoru výcvikového centra Koulikoro. Zcela novou zahraniční aktivitou naší armády v roce 2018 bylo zapojení do alianční iniciativy, takzvané posílené předsunuté přítomnosti v Litvě a v Lotyšsku. Od poloviny roku 2018 Armáda České republiky působila ve dvou bojových uskupeních, a to pod vedením Německa v Litvě a pod vedením Kanady v Lotyšsku. První naše jednotky již své mise ukončily a vedle hlavního úkolu, to jest posílení bezpečnosti spojenců na východním křídle Aliance, byla mise pro naše vojáky významná díky intenzivnímu výcviku a dlouhodobému pobytu v mezinárodním prostředí.

V misích OSN v Kosovu, Demokratické republice Kongo, Malijské republice a Středoafrické republice působilo devět vojenských pozorovatelů Armády České republiky. Česká republika měla na svém území připraveny síly a prostředky pro případnou aktivaci pohotovostních sil NATO. Pro nasazení v operacích sil rychlé reakce NATO, včetně sil velmi vysoké pohotovosti, bylo vyčleněno 191 vojáků. Na zapojení našich sil a prostředků do zahraničních operací jsme v roce 2018 vynaložili celkem 1,29 mld. korun a tyto finanční prostředky byly hrazeny z rozpočtu Ministerstva obrany. Celkem se v roce 2018 v zahraničních operacích vystřídalo 1 297 příslušníků rezortu obrany.

Závěrem konstatuji, že působení v zahraničních operacích vedle obranných zájmů České republiky a jejich spojenců mělo i významný přínos v boji proti terorismu. Děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama