Mgr. Marek Výborný

  • KDU-ČSL
  • ministr zemědělství
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.02.2020 6:32:00

Bojujeme za zvýšení příplatků pro třídní učitele

Bojujeme za zvýšení příplatků pro třídní učitele

Komentář na facebookovém profilu k platům ve školství

 Na jednání sněmovního školského výboru jsem byl obhajovat moji KDU-ČSL novelu zákoníku práce, kterou chceme zvýšit příplatky pro třídní učitele a učitele, vykonávající specializované činnosti (např. logopedické konzultace, koordinátoři ŠVP apod.). Nároky na třídní učitele stále rostou a zájem na dobrém třídním kolektivu, péči o vztahy mezi dětmi, komunikaci s rodiči atd. má každý ředitel a hlavně i rodič. A dnes jsou případy, kdy za hodinu této práce nad rámec své pedagogické povinnosti (tedy neučí méně než učitelé bez třídnictví!) má třídní učitel odměnu cca 25 Kč na hodinu.

To je zcela nedůstojné a tuto situaci je třeba napravit. Jednání výboru se neslo v obvyklém duchu. Problém si všichni uvědomují, chtějí ho řešit, ale ústy poslankyně ANO kolegyně Rutové, je potřeba to řešit jinak, systémově atd... Přesně v duchu "kdo chce, hledá způsob, kdo nechce, hledá důvod".

Pokud je vzdělávání stále prioritou vlády, je potřeba toto řešit i s vědomím rozpočtových nákladů, které musí jít nad rámec již přislíbeného růstu platů pedagogů. Představil jsem poslancům i návrhy kompromisního řešení, které by nebylo rozpočtově tolik nákladné. Jsem připraven k dalším jednáním i případnému začlenění novely zákona o pedagogických pracovnících. Věřím, že všemi deklarovaný zájem učitelům pomoci bude naplněn i v rámci dalšího projednávání. Učitelé si to zaslouží.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama