Mgr. Marek Výborný

  • KDU-ČSL
  • ministr zemědělství
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.06.2020 20:55:00

Další exekuční vlna se blíží - co s tím?

Další exekuční vlna se blíží - co s tím?

Komentář na facebookovém profilu k důsledkům propadu ekonomiky

 Tohle se rozhodně nečte dobře. Propad české ekonomiky může pro řadu Čechů znamenat, že skončí v dluhové pasti, podobně jako když do exekucí spadly stovky tisíc lidí během poslední krize. V ohrožení může být až milion lidí. V rámci Lex covid justice, který jsme ve Sněmovně přijali, jsme dokázali učinit taková opatření, která zbrzdí náraz a reálně pomohou lidem, živnostníkům a podnikatelům.

Když si ovšem vezmu, že by se k současnému stavu - stále bojujeme s miliony exekucí z dob minulých - přičetla i nová vlna, bude to opravdu hodně zlé. I proto navrhujeme jako KDU-ČSL takzvané MILOSTIVÉ LÉTO, které opravdu velkou měrou pomůže vyrovnat se s dávnými dluhy. Stopy milostivého léta nalezneme už v právu starého Říma a objevovalo se i v dalších vyspělejších kulturách již před tisíciletími. Ve Starém zákoně se jednou za 49 let odpouštěly dluhy, propouštěli otroci a vracela se půda původním majitelům.

Nejedná se proto o něco mimořádného nebo o neporozumění systému. Naopak jde o proces vlastní samému lidství, jak dokládají záznamy o potřebě řešit ekonomický úpadek ve starobylých civilizacích. A chci znovu upozornit, že návrh milostivého léta neříká, že dluhy se nemají platit. U všech dluhů, jak vůči státu, tak vůči ostatním věřitelům, by dosavadní dlužník měl povinnost do tří měsíců dlužnou jistinu uhradit. Zákon však nabídne dobrodiní v tom, že po zaplacení jistiny bude odpuštěno další nabalené příslušenství. Tedy především úroky, pokuty, penále a poplatky.

Pevně doufám, že pro tento návrh najdeme ve Sněmovně dostatečnou podporu a znovu apeluji i na vládu, aby se tématu dluhových spirál aktivně zabývala. Tahle krize bude zlá a my musíme udělat vše pro to, abychom ji přešli s grácií a nejlépe, jak dovedeme.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama