Mgr. Marek Výborný

  • KDU-ČSL
  • ministr zemědělství
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.01.2022 20:56:00

Investice do vzdělání se vyplatí nám všem

Investice do vzdělání se vyplatí nám všem

Komentář na facebookovém profilu k platům pedagogů a investicím do školství

 Vzdělání a školství patří mezi dlouhodobé priority naší vlády. K tomu se zavázali předsedové všech stran při podpisu koaliční smlouvy a bude také obsahem programového prohlášení vlády, které se v současné chvíli dokončuje. Při zvyšování platů je ale potřeba také reflektovat stav ekonomické situace v České republice. V tuto chvíli řešíme skutečně krizovou situaci, kdy musíme konsolidovat veřejné finance. O tom, že školství a vzdělávání zůstává skutečně prioritou naší vlády, svědčí zachování růstu platu učitelů.

Cílem nové vlády je udržet platy pedagogických pracovníků na 130 procentech průměrné hrubé mzdy. Toto je cíl, ke kterému jsme se zavázali, který plníme a budeme plnit i nadále. V tuto chvíli jsme přibližně na 132 procentech podle dat, která máme z ministerstva školství. To je v pořádku, učitelé si to zaslouží. Jako bývalý učitel a ředitel gymnázia to mohu jenom podpořit a dělám pro to maximum.

Řeč přišla také na zmrazení platů státních zaměstnanců, kteří nebojovali v první linii s covidem. Nechci se s nikým přít o "první linii", ale za mě role učitelů během covidu první linií určitě je. Trasování za hygieny, komunikace s žáky a rodiči atd. ... Mohl bych psát příběhy. Proto je správné, že učitelů se zmrazení platů netýká. My jsme uhájili to, že platy učitelů porostou s tím, že pedagogové dostanou přidáno o 2 procenta a také půl procenta do nadtarifní částky složky platu.

Podrobnosti najdete ZDE.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama