Mgr. Marek Výborný

  • KDU-ČSL
  • ministr zemědělství
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.04.2018 22:51:00

K novele volebního zákona

K novele volebního zákona

Na programu jednání Sněmovny je tento týden i několik změn volebního zákona.

KDU-ČSL připravila novelu, která by měla napravit nespravedlnost, jež nejde za námi politiky, ale zasahuje do hlasování voličů. Dnes jsou totiž voliči kvůli přepočítávání jejich hlasů na mandáty ve velmi nespravedlivé situaci - jejich hlasy mají různou váhu a diskriminováni jsou především lidé z menších krajů.

D'Hondtova metoda, která je teď pro přepočet hlasů v rámci voleb do Poslanecké sněmovny využívána, vznikla za doby spoluvládnutí Miloše Zemana a Václava Klause. Tato metoda výrazně nahrává silnějším stranám a v menších krajích (například Karlovarském nebo Libereckém) deformuje poměrný systém natolik, že se z něj spíše stává systém s většinovými prvky.

ZDE najdete grafy a výpočty, na kterých je vidět, kolik hlasů stran momentálně vychází na jeden mandát. Systém je nespravedlivý a KDU-ČSL ho chce upravit tak, aby zachovával pravidla poměrného spravedlivého systému. Proto budeme podávat pozměňovací návrh v rámci Poslanecké sněmovny.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama