Mgr. Marek Výborný

  • KDU-ČSL
  • ministr zemědělství
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.10.2018 14:11:15

Na oddlužení dosáhne víc lidí, přesto je nové řešení spravedlivé i pro věřitele

Na oddlužení dosáhne víc lidí, přesto je nové řešení spravedlivé i pro věřitele

Sněmovnou prošla novela insolvenčního zákona - poslanci navíc přijali několik pozměňovacích návrhů, z nichž velkou část inicioval poslanec za KDU-ČSL a předseda Podvýboru pro problematiku exekucí, insolvencí a oddlužení Marek Výborný.

"KDU-ČSL jednoznačně podporuje pomoc lidem, kteří se dostali do dluhových pastí, zároveň ale musí být řešení prosto jakýchkoliv extrémů," okomentoval Výborný s tím, že cílem podvýboru bylo najít řešení, které by bylo kompromisní variantou. Na jedné straně vstřícné k dlužníkům, kteří budou mít zájem se svého břemene zbavit a začít zodpovědně nakládat se svými financemi. Na straně druhé opatření nemají přehlížet oprávněné nároky slušných věřitelů, protože zdaleka ne všichni patří do kategorie tzv. šmejdů.

KDU-ČSL proto vítá, že prvotní návrh novely bývalého ministra spravedlnosti Roberta Pelikána prošel zcela zásadními změnami na půdě Poslanecké sněmovny. Především jde o to, že vstup do oddlužení by měl být přístupný prakticky všem, proto lidovci podpořili zrušení horní hranice pro vstup do oddlužení (konkrétně 1000 násobek životního minima). Vstup bude závislý pouze na tom, aby dlužník mohl ze svého pokrýt náklady na oddlužení a měl k dispozici minimální platbu pro věřitele. Lidovci dále uvítali to, že oddlužení bude nově trvat 5 let namísto 7. KDU-ČSL naopak odmítla možnost, při které by mohl být dlužník oddlužen, pokud splatí 50 procent svého dluhu během 3 let. Podle lidovců může takový dlužník splatit z dluhu podstatně víc a bylo by nespravedlivé, aby se náklady na insolvenci tímto přesunuly na seriózní věřitele. "Navrhli jsme 60 procent - když je dlužník za tři roky splatí, je čistý a může začít nanovo. Vítám, že se poslanci k tomuto kompromisu přiklonili," doplnil Výborný.

Podvýbor pro exekuce a insolvence v čele s poslancem Markem Výborným předložil sněmovně na dvacet pozměňovacích návrhů, které usnadní aplikaci novelizovaného insolvenčního zákona v praxi. Mimo jiné doporučil prodloužit lhůty pro přihlášení nároků v insolvenčním řízení z 30 na 60 dnů a změnu pořadí uspokojování pohledávek. Návrh zajistí, že pokud by tzv. příslušenství – tedy úroky nebo penále – převyšovaly jistinu, nejdřív by se splácela právě jistina. Podvýbor také prosadil prioritní splácení výživného, což je změna, která pomůže především matkám samoživitelkám. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama