Mgr. Marek Výborný

  • KDU-ČSL
  • ministr zemědělství
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.08.2020 11:47:00

Nenechme historii usnout

Nenechme historii usnout

Komentář na facebookovém profilu k výročí srpna 1968

 Invaze vojsk Varšavské smlouvy, to je zdvižený prst, který bychom měli mít stále na paměti. A když se podíváme navíc přes hranice do Běloruska, mám skoro husí kůži, protože v ten moment člověku dochází, že jaksi "staré pořádky" z východu stále přetrvávají. Navíc rány z roku 68 se do dnešních dnů nepodařilo zacelit hlavně proto, že ani dnešní Rusko není schopno srpen 1968 kriticky zhodnotit, naopak, je schopno dezinformací, překrucování historie, oceňování těch, kteří se na okupaci přímo podíleli.

A pak si tedy položme otázku: Kde je rozdíl mezi Sovětským svazem a dnešní Ruskou federací? V tichosti si odpovězte každý sám. A právě proto jsme jako lidovci loni prosadili zákon, který z 21. srpna činí významný den. Neučinili jsme tak proto, abychom jitřili tragické rány historie, ale proto, abychom uctili památku obětí, které přišly o život nejen 21. srpna 1968, ale také v následujících dnech, týdnech a měsících. A také proto, abychom už nikdy nic podobného nedopustili.

Naše zkušenosti jsou pro nás výzvou, abychom nemlčeli, ale byli aktivní i dnes, kdykoliv jsou potlačovány svoboda, demokracie, lidská práva, jako právě např. v těchto dnech v již zmiňovaném Bělorusku.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama